D. Trump και S. Abe συμφωνούν για το ρόλο της Κίνας στην άσκηση πιέσεων στη Β. Κορέα

D. Trump και S. Abe συμφωνούν για το ρόλο της Κίνας στην άσκηση πιέσεων στη Β. Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Τόκιο, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ασία, με κυρίαρχα θέματα, την Βόρεια Κορέα, αλλά και το εμπόριο.

Ο Donald Trump εκτίμησε σήμερα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί «απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο» και επανέλαβε ότι έχει περάσει ο καιρός της «στρατηγικής υπομονής».

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ρητορική μου είναι σκληρή, αλλά κοιτάξτε τι συνέβη με την πιο ήπια ρητορική των τελευταίων 25 ετών», δήλωσε ο Trump στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe από το Τόκιο.

«Υποστηρίζουμε πάντα την πολιτική του Trump, σύμφωνα με την οποία βρίσκονται στο τραπέζι όλες οι επιλογές» για την αντιμετώπιση της ταχείας ανάπτυξης του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, απάντησε από την πλευρά του ο Abe.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι η χώρα του θα καταρρίψει τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, «αν είναι απαραίτητο», ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. Παράλληλα συμφώνησε με τον πρόεδρο Trump ότι η Κίνα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο να την πείσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Εξάλλου ο Abe σημείωσε ότι το Τόκιο θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 35 εταιρειών και οντοτήτων της Βόρειας Κορέας, επιβάλλοντας επιπλέον κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.

«Θα αποφασίσουμε αύριο να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία 35 οργανισμών και οντοτήτων της Βόρειας Κορέας», ένα επιπλέον μέτρο προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των Ιαπώνων που έχουν απαχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και για να αντιμετωπιστούν το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, εξήγησε.

Eξάλλου, ο Donald Trump συναντήθηκε με μέλη των οικογενειών των Ιαπώνων που απήχθησαν από τη Βόρεια Κορέα τα οποία χαιρέτησαν τις δηλώσεις του για την «πολύ θλιβερή» τύχη των δικών τους, όμως πρόσθεσαν ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι αν δεν οδηγήσει στην ανάληψη συγκεκριμένης δράσης για την επιστροφή τους.

Ο Trump έχει περιλάβει στις επιθέσεις του εναντίον της Πιονγκγιάνγκ την ιστορία της Μegumi Yokota, που ήταν 13 ετών όταν την άρπαξαν από μια παραλία πράκτορες της Βόρειας Κορέας πριν 40 χρόνια, αναφέροντάς την στην ομιλία που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe επiσήμανε ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να επιστρέψουν και οι 13 άνθρωποι, οι οποίοι απήχθησαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980 από την Πιονγκγιάνγκ για να εκπαιδευτούν ως πράκτορες, ανάγοντας το θέμα σε κεντρικό της πολιτικής του καριέρας.

Τηλεφωνήματα για βόμβες - Δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί

Στο μεταξύ, σειρά προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων για την τοποθέτηση βομβών έγιναν σήμερα στην Ιαπωνία, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη χώρα, την ώρα της επίσημης επίσκεψης του Donald Trump.

Παρόλα αυτά δεν εντοπίστηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός, ούτε έγιναν συλλήψεις, όπως έγινε γνωστό από την ιαπωνική αστυνομία. Εξάλλου οι προειδοποιήσεις αφορούσαν περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας, μακριά από το Τόκιο όπου βρίσκεται σήμερα ο Trump.

Στην περιφέρεια Σίγκα, μια εταιρεία φέρι- μπόουτ έλαβε ανώνυμο τηλεφώνημα από έναν άνδρα ο οποίος δήλωσε ότι «είχε τοποθετήσει βόμβα σε ένα πλοίο, η οποία ήταν προγραμματισμένο να εκραγεί μία ώρα αργότερα», επεσήμανε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία διεξήγαγε ενδελεχείς έρευνες στο πλοίο, οι 290 επιβάτες του οποίου είχαν απομακρυνθεί, όμως δεν εντόπισε κανέναν εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ ο άνδρας που έκανε το τηλεφώνημα εξακολουθεί να καταζητείται, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Μια άλλη εταιρεία πορθμείων στη Χιροσίμα δέχθηκε παρόμοιες απειλές. Για τον λόγο αυτό ανεστάλη προσωρινά η σύνδεση με το νησί Ιτσουκισίμα, το οποίο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Στην Οζάκα στόχος της απειλής ήταν ένα μεγάλο κατάστημα.

Τέλος στο Κιότο μια σιδηροδρομική εταιρεία έλαβε ανώνυμες πληροφορίες για την επικείμενη πυροδότηση βόμβας σε έναν σταθμό του τραίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji. Ο σταθμός έκλεισε προσωρινά, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί έκρηξη.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ