D. Trump: Δεν ευθύνεται η οπλοκατοχή, ευτυχώς κάποιος πυροβολούσε στην αντίθετη κατεύθυνση

D. Trump: Δεν ευθύνεται η οπλοκατοχή, ευτυχώς κάποιος πυροβολούσε στην αντίθετη κατεύθυνση

Ο Donald Trump επέμεινε για μια ακόμη φορά -όπως είχε κάνει και πριν ένα περίπου μήνα μετά τη σφαγή στη συναυλία στο Λας Βέγκας- να υπερασπίζεται την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και τις θέσεις του πανίσχυρου λόμπι των όπλων (NRA), που τον στήριξε ανοιχτά κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε, συγκεκριμένα, ότι το νέο μακελειό σε εκκλησία Βαπτιστών του Τέξας, στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά με την πνευματική και ψυχολογική κατάσταση του δράστη. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένα πολύ, πολύ θλιβερό γεγονός», σημείωσε ο Trump.

«Ευτυχώς που κάποιος άλλος είχε ένα όπλο το οποίο πυροβολούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον πολίτη που πυροβόλησε τον δράστη. Διαμηνύοντας έτσι, ουσιαστικά, ότι οι πολίτες έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, εφόσον δεν είναι παρούσα η αστυνομία, λύνοντας τις διαφορές τους με ανταλλαγή πυρών. 

Όταν δε ρωτήθηκε τι είδους πολιτικές θα υποστήριζε σε απάντηση στο περιστατικό, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, ο δράστης «ήταν ένα πολύ διαταραγμένο άτομο, πολλά προβλήματα». «Έχουμε πολλά ψυχικά προβλήματα στη χώρα μας, όπως και άλλες χώρες. Αλλά δεν είναι μια κατάσταση που συνδέεται με τα όπλα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. 

Νέα παρέμβαση Obama

Από την πλευρά του, ο προκάτοχος του Trump, Barack Obama, διατύπωσε για μια ακόμη φορά δημοσίως τη θέση του υπέρ της θέσπισης περιορισμών στην χρήση των όπλων -αν και η αλήθεια είναι πως όσο ήταν πρόεδρος δεν είχε κάνει και πολλά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

«Ας δώσει σε όλους μας σοφία ο θεός για να αναρωτηθούμε ποια συγκεκριμένα βήματα μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την βία και τα όπλα ανάμεσά μας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter. 

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ πάνω από 33.000 θάνατοι που οφείλονται σε πυροβόλα όπλα -συμπεριλαμβανομένων 22.000 αυτοκτονιών- σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 40% των Αμερικανών κατέχει κάποιου είδους πυροβόλο όπλο ή ζει σε σπίτι όπου υπάρχει τουλάχιστον ένα όπλο. 

ΓΡΑΦΗΜΑ: Θανάσιμοι τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα

Φωτογραφία από Associated Press