Channel 4: Ο Βαρουφάκης μιλούσε για κλείσιμο τραπεζών μια εβδομάδα νωρίτερα

Channel 4: Ο Βαρουφάκης μιλούσε για κλείσιμο τραπεζών μια εβδομάδα νωρίτερα

Την... κυνική ομολογία του Γιάνη Βαρουφάκη ότι γνώριζε πως η απόρριψη της πρότασης των δανειστών στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης πριν απο το δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ του Βρετανού δημοσιογράφου του Channel 4 Πολ Μέισον σύμφωνα με το Mega.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, ομολογεί με τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 21 Ιουνίου -πέντε μέρες πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και οκτώ μέρες πριν τα capital controls- πως αν και το γνώριζε δεν είχε λάβει μέτρα για την προστασία των καταθετών.

"Έχω τη βάσιμη υποψία πως οι ισχυρές χώρες εντός του Eurogroup έχουν αποφασίσει να μας προτείνουν κάτι που δεν θα μπορούμε να υπογράψουμε. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής", λέει χαρακτηριστικά ο τότε υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου της 21ης Ιουνίου. Και όταν ερωτάται από τον δημοσιογράφο εάν είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντά: "Όχι βέβαια. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα".

Στο ντοκιμαντέρ του Βρετανού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε ελεύθερη είσοδο στο υπουργικό συμβούλιο και στο Μέγαρο Μαξίμου την 21η Ιουνίου, αποκαλύπτεται το παρασκήνιο όλων των ημερών που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να πανηγυρίζουν στο άκουσμα των αποτελεσμάτων.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αν και εμφανιζόταν προβληματισμένος τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε χαρούμενος με το αποτέλεσμα, λέγοντας στον Πον Μέισον:

"Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι αν πιστέψουν στη δύναμή τους, αν πιστέψουν ότι έχουν δίκιο, μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο".

Διαφορετική ήταν η εικόνα που παρουσίαζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στη συνομιλία του με τον Μέισον φαινόταν ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι ενδεικτικό πως όταν ερωτάται εάν πιστεύει πως τις επόμενες μέρες είναι εφικτή μια συμφωνία, απαντά:

"Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τι θέλουν...".

Αντίθετα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στην κάμερα του Channel 4 ότι αισθάνεται χαρά που φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών καθώς "σιχαινόταν αυτό το γραφείο".

Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις από τη δημοσιοποίηση ότι γνώριζε πολύ καλά τις συνέπειες της μη συμφωνίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιχείρησε με ανάρτησή του στο twitter, από χθες το βράδυ να αποδώσει τις ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών στην... τρόικα, σημειώνοντας:

"Η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες στο πλαίσιο πραξικοπήματος. Η αγωνία των τροϊκανών (εξ&εσ) να μου χρεώσουν το κλείσιμο τους με τιμά ιδιαίτερα".