CEO Pfizer: Ανησυχητική η πολιτικοποίηση του εμβολίου στο ντιμπέιτ

CEO Pfizer: Ανησυχητική η πολιτικοποίηση του εμβολίου στο ντιμπέιτ

Την δυσαρέσκειά του για την πολιτικοποίηση του ζητήματος της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού εξέφρασε ο Άλφρεντ Μπούρλα διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer.

Σε υπόμνημα προς το προσωπικό της εταιρείας ο Μπούρλα υποστήριξε ότι η «ενισχυμένη πολιτική ρητορική» γύρω από την ανάπτυξη εμβολίων και το χρονοδιάγραμμα «υποτιμά την εμπιστοσύνη του κοινού».

«Ειμαι απογοητευμένος που η προσπάθεια για την πρόληψη μιας δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας συζητήθηκε με πολιτικούς όρους παρά με επιστημονικά δεδομένα», έγραψε ο Μπούρλα στο υπόμνημα του.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντοναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, ο πρώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμο επικαλούμενος μεταξύ άλλων και την Pfizer, κάτι που αμφισβήτησε ευθέως ο αντίπαλος του.

O επικεφαλής της Pfizer έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να διατεθεί σε ορισμένους ασθενείς, αν αποδειχθεί ασφαλές, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μπούρλα είχε πει «Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)», ανέφερε. «Αλλά νομίζω ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο και ετοιμαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε.

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η γερμανική BioNTech θεωρούνται πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στις εταιρείες 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.