Brexit: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ΕΕ- Βρετανίας για επίτευξη συμφωνίας

Brexit: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ΕΕ- Βρετανίας για επίτευξη συμφωνίας

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude - Juncker.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτό, έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Είναι πιθανόν ο Juncker να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, θα προβεί σε ανακοίνωση για το Brexit νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το γραφείο του, γεγονός που πυροδότησε σωρεία εικασιών για το μέλλον των σχεδίων της Βρετανίας για μια συμφωνία για το "διαζύγιο" με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Tusk θα κάνει μια δήλωση στους εκπροσώπους του Τύπου, αύριο στις 7.50, ώρα Βρυξελλών (8.50 ώρα Ελλάδας). Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ενημέρωση θα γίνει τόσο νωρίς, είπε ότι ο Tusk είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Ουγγαρία στις 8.15, τοπική ώρα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τheresa May βρισκόταν στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και ήταν έτοιμη να συμφωνήσει τις γενικές γραμμές των όρων του διαζυγίου, όταν το βορειοϊρλαντικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνησή της, εξέφρασε αντιρρήσεις στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέχρι τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει ο Τουσκ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του προέδρου Juncker είχε δηλώσει ότι η May έχει διορία μέχρι το βράδυ της Κυριακής αν θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να σφραγίσει μια συμφωνία ώστε να ελπίζει ότι την Παρασκευή θα πάρει το "πράσινο φως" για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ