Το Brexit δεν υπονομεύει το ρόλο της Βρετανίας, λέει η UBS

Το Brexit δεν υπονομεύει το ρόλο της Βρετανίας, λέει η UBS

O Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, ανέφερε σε δηλώσεις του, πως ενδεχόμενο Brexit, δεν υπονομεύει ρόλο της Βρετανίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Δεν θα υπονομεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο Βέμπερ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, σε εκδήλωση της Wall Street Journal.

Πολλές διεθνείς τράπεζες χρησιμοποιούν τη Βρετανία για να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά και ως έδρα τους για την διάθεση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Ένωση. Η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε επαναξιολόγηση αυτή της διάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους.

Ο Βέμπερ είπε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του επιχειρείν στη Βρετανία είναι η πρόσβαση που παρέχει στην ενιαία αγορά, αλλά στην περίπτωση που η Βρετανία έφευγε από την ΕΕ, ενδεχομένως να υπήρχε μια εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν να φύγει από την ΕΕ, νομίζω ότι θα υπήρχαν δύο ή τρία χρόνια έντονης αβεβαιότητας, αλλά λίγο-πολύ τα ίδια δικαιώματα (πρόσβασης)» δήλωσε ο Βέμπερ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία με την ΕΕ για να διατηρήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πρόσβαση της αγοράς στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ