Βρετανικές εκλογές: Πως η Μέι έχασε την αυτοδυναμία

Βρετανικές εκλογές: Πως η Μέι έχασε την αυτοδυναμία

Το εκλογικό στοίχημα της Τερέζα Μέι απέτυχε παταγωδώς και οι συνέπειες ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες τόσο για το Συντηρητικό Κόμμα όσο και για την νέα κυβέρνηση η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το Brexit, αναφέρει το Bloomberg.

Η κα Μέι ήλπιζε να αυξήσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών στο βρετανικό Κοινοβούλιο ωστόσο συνέβη τα αντίθετο με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να συγκυβερνήσει με το ιρλανδικό DUP. Αυτό καθιστά την ανάδειξη καθαρής πολιτικής και θέσπιση νομοθεσιών πολύ πιο δύσκολη από πριν.

Για μερικούς αναλυτές οι επόμενες μήνες ενδέχεται να φέρουν ριζικές και καταλυτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, ενώ ήδη πολλοί αναλυτές βλέπουν έως και παραίτηση της κα Μέι το επόμενο εξάμηνο. Ωστόσο, η ανεύρεση ενός νέου ηγέτη για το Συντηρητικό κόμμα θα προκαλούσε μεγαλύτερη αστάθεια.   

Σε δέκα μέρες θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Brexit. Οι προσπάθειες της κα Μέι για διαπραγματεύσεις ήταν βασισμένες σε ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο ανετράπη οριστικά. Η προοπτική που βρίσκεται μπροστά στη νέα κυβέρνηση δεν είναι καθόλου αισιόδοξη καθώς εκτιμάται πως ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη πολιτική αναταραχή και μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph μελέτη που διεξήγαγε ο πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, τους λόγους που μετέτρεψαν το διαφαινόμενο περίπατο της κα Μέι στις εκλογές, σε παραλίγο πανωλεθρία.

Στην μελέτη του Λόρδου Άσκροφτ αποκαλύπτεται πως ένας μεγάλος αριθμός βρετανών οι οποίοι ψήφισαν τους Εργατικούς αποφάσισαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

 

Η μελέτη του λόρδου Άσκροφτ αποκαλύπτει επίσης πως η Τερέζα Μέι, επικράτησε του Κόρμπιν στους ψηφοφόρους που είχαν ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών, με ιδiαίτερα πιστούς στους Τόρις, αυτούς άνω των 65. Στον αντίποδα, οι ηλικίες 18-44, προτίμησαν να επιλέξουν τους Εργατικούς.

Οι περισσότεροι άντρες επέλεξαν τους Συντηρητικούς, ωστόσο το 42-40% των γυναικών επέλεξαν τους Εργατικούς. Ο Κόρμπιν επικράτησε στην Ουαλία, επικράτησε στους πολέμιους του Brexit στο Λονδίνο, και στην Αγγλία, και «ψαλίδισε» τη διαφορά στις μόλις δύο εκλογικές μονάδες.

 

Η κα Μεί για πολλούς αναλυτές έκανε αρκετά λάθη που τις κόστισαν την αυτοδυναμία. Το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών πέφτει στην ομάδα και στους συνεργάτες της που χειρίστηκαν την προεκλογική εκστρατεία της καθώς εκτιμάται πως η άρνησή της να λάβει μέρος σε debate βοήθησε τον αντίπαλό της. Ωστόσο το μεγαλύτερο λάθος της ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα της κοινωνικής περίθαλψης και φροντίδας.

Οι επόμενες βδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη βρετανίδα πρωθυπουργό καθώς ήδη μέσα στο Συντηρητικό κόμμα έχουν αρχίσει η τριβές, ενώ μετά την αποδυνάμωση της οι Ευρωπαίοι αναμένεται να είναι πιο σκληροί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.