Βρετανία: Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του «Jihadi John» θα είναι πλήγμα στο ISIS

Βρετανία: Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του «Jihadi John» θα είναι πλήγμα στο ISIS

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως, αν οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατάφεραν να σκοτώσουν τον μαχητή που είναι γνωστός ως "Jihadi John" στη Συρία, θα πρόκειται για ένα πλήγμα στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Κάμερον, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, είπε πως η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Μοχάμεντ Εμουάζι, βρετανού πολίτη, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ και πως ήταν "μια πράξη αυτοάμυνας. Ήταν το σωστό πράγμα να γίνει".

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως εξακολουθεί να αναμένει επιβεβαίωση για τον θάνατο του Εμουάζι. Το Πεντάγωνο είπε πως αποτιμά την αποτελεσματικότητα του πλήγματος στη συριακή πόλη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν το πλήγμα αυτό ήταν επιτυχές –και περιμένουμε ακόμη επιβεβαίωση γι΄αυτό– θα είναι ένα πλήγμα στην καρδιά του ISIL (Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε ο Κάμερον.

«Θα δείξει σε εκείνους που θα έκαναν στη Βρετανία, στον λαό μας και στους συμμάχους μας κακό, πως φθάνουμε μακριά, έχουμε ακλόνητη αποφασιστικότητα και δεν ξεχνάμε ποτέ τους πολίτες μας», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Αποκάλεσε τον Εμουάζι «βάρβαρο δολοφόνο» που «αποτελούσε αυξανόμενη και σοβαρή απειλή σε αθώους πολίτες, όχι μόνο στη Συρία αλλά σε όλο τον κόσμο και επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το ενημερωτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα Washington Post, που επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους, μεταδίδουν πως την επιδρομή πραγματοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πως ο στόχος είχε επισημανθεί πολλές ημέρες πριν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σήμερα ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε πως χθες πριν από τα μεσάνυχτα «ένα αεροσκάφος στόχευσε ένα όχημα που κυκλοφορούσε στο κέντρο της Ράκα», σκοτώνοντας τους τέσσερις επιβάτες του, ανάμεσα στους οποίους και ένας Βρετανός σημαντικό μέλος του ΙΚ.

«Όλες οι πηγές εκεί λένε πως το πτώμα ενός σημαντικού βρετανού τζιχαντιστή βρίσκεται στο νοσοκομείο της Ράκα. Όλες οι πηγές λένε πως είναι ο Jihadi John, όμως προσωπικά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

Το ΙΚ είναι υπεύθυνο για ωμότητες και έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές, ανάμεσά τους και πολλούς ξένους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ