Bουλή: Θετική αποτίμηση Φορέων για το ν/σ ενίσχυσης αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση

Bουλή: Θετική αποτίμηση Φορέων για το ν/σ ενίσχυσης αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση

Τη θετική κατεύθυνση του σχεδίου νόμου στη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, αναγνώρισε η πλειοψηφία των φορέων κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Ιωάννης Φουστανάκης τόνισε πως οι εισαγόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου συμμορφώνονται, εν πολλοίς, με τις συστάσεις της GRECO στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης.

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Παρασκευή Δραμαλιώτη, ανέφερε ότι το παρόν σχέδιο νόμου είναι ολοκληρωμένο, ευέλικτο, βελτιστοποιημένο και μετασχηματιστικό για την δημόσια διοίκηση. Διαβεβαίωσε πως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης θα στηρίξει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με τη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ανέφερε πως η στοχοθεσία του δημοσίου λαμβάνει κεντρική θέση στα επιμορφωτικά προγράμματα του Κέντρου καθώς θεωρούμε πως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διαμορφώσει ένα νέο μαθησιακό οικοσύστημα το οποίο θα ενδυναμώνει τα στελέχη να μάθουν, να αναπτυχθούν και να πετύχουν.

Το τελευταίο διάστημα «ξεκλειδώνουμε» νέες δυνατότητες, δημιουργώντας μαθησιακές διαδρομές που συνδέονται με την επαγγελματική εξέλιξη των υπαλλήλων. Σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης που εισάγεται, ανέφερε, αυτή γίνεται πιο συλλογική, πιο συμμετοχική και σε καμία περίπτωση τιμωρητική και το ΕΚΔΔΑ θα είναι δίπλα στο Υπουργείο για την επιτυχή υλοποίηση των νέων προβλέψεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε πως δεν έχουν επί της Αρχής του νομοσχεδίου κάποιες αντιρρήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να επιφέρει μια διαφορετική κατάσταση στο δημόσιο τομέα ώστε αυτή να πατάει γερά στα πόδια του και να αποδίδει. Σχετικά με την αξιολόγηση, παρατήρησε πως εδώ και καμία 40αρία χρόνια ασχολούμαστε με το θέμα αυτό. «Σήμερα έχουμε υπαλλήλους με «βαριούς» φακέλους προσόντων αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σε απόδοση».

Εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τις τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες στοχοθεσίες καθώς μπορεί η διαδικασία να λειτουργήσει ως μια περιττή γραφειοκρατία. Για μας, είπε, πρέπει να αλλάξει η οργανωτική δομή των Περιφερειών, ενδεχομένως και των Δήμων. Πρέπει να υπάρξουν νέοι οργανισμοί για όλες τις Περιφέρειες. Για τα οικονομικά κίνητρα ζήτησε να υπάρξει μια μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να γίνει το «έλα να δεις» με τις μεγαλύτερες αρμοδιότητες, εξουσίες που παίρνει ο προϊστάμενος, σε ποιον δίνει και γιατί δίνει ένα μπόνους.

Ζήτησε από το Υπουργείο να εξετάσει το κίνητρο της εθελουσίας πρόωρης εξόδου για όσους το επιθυμούν ώστε να επιταχυνθεί και η ανανέωση. Χαρακτήρισε θετική τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου με την προϋπόθεση όμως να έχουμε τους υπαλλήλους για να την στελεχώνουν.

Το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από νέες καινοτομίες και παρεμβάσεις και καθορίζει ένα ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.

Εξέφρασε την άποψη, για το εάν θα έπρεπε πριν την αξιολόγηση των προσώπων να υπάρξει η αξιολόγηση των δομών γιατί όπως είπε εάν δεν έχουμε αξιολογημένες δομές, πως θα αξιολογήσουμε το προσωπικό. Επίσης, παρατήρησε πως δεν προβλέπεται ένα πρόγραμμα εφαρμογής μέσω του οποίου θα μπορούσαν να διασφαλιστούν οι όροι αλλά και οι πόροι υποστήριξης της εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου και πρότεινε εάν αντί για μια άμεση εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, να υπήρχε μια περίοδος πιλοτικής εφαρμογής του.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάρκος Δαρδαμάνης ανέφερε πως είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και γνωρίζουμε πως κανένα σύστημα δεν θα πετύχει εάν δεν είναι απολύτως αντικειμενικό και της απόλυτης αποδοχής. Ζήτησε από την αξιολόγηση να εξαιρεθούν το εργατοτεχνικό προσωπικό, λόγω της φύσεως, του τρόπου, αλλά και του τόπου εργασίας τους. Σε πολλούς, δε δήμους, δεν υπάρχει Οργανισμός ή είναι πλασματικός λόγω ελλείψεων προσωπικού και ειδικά επιστημονικού προσωπικού. Θεωρούμε, είπε, ότι θα πρέπει να εξεταστεί ένα κίνητρο για τον καθένα που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου και όχι μόνο των προϊσταμένων.

Ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων Γιάννης Παπαχρήστου ανέφερε πως ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν στενότερα προς όφελος της κοινωνίας, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές διοίκησης. Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται προς την πολύ σωστή κατεύθυνση και εκτίμησε πως θα εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο καθεστώς. Βελτιωτικά πρότεινε οι προθεσμίες για τις νέες διαδικασίες που περιγράφονται για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση αντί για μέσα Ιανουαρίου θα μπορούσαν να οριστούν μέσα Φεβρουαρίου. Επίσης, στο πλαίσιο της δημιουργίας κινήτρων για τη βελτίωση της απόδοσης, αλλά και της αξιοκρατίας, μπορεί να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανταμοιβή για τους αξιολογούμενους που επιτυγχάνουν υψηλή βαθμολογία.

Αντίθετα αρνητική κριτική άσκησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Γιώργος Σπανουδάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Κακαβάς