Βουλή: Συζητείται η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Βουλή: Συζητείται η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα, σε υψηλούς τόνους, η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ. Κατά την έναρξη των εργασιών η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής, ζητώντας να αποσυρθεί η νομοθετική ρύθμιση. 

Η κυβέρνηση δεν έφερε την τροπολογία εν κρυπτώ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη και θα συζητηθεί σήμερα διεξοδικά, μαζί με όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. «Ο κ. υπουργός, μετά τη συνάντησή του, με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, θα είναι εδώ για συζητήσουμε το θέμα διεξοδικά», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. 

Η εταιρία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020. Με την τροπολογία:

   α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων, λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από Ελληνικό Δημόσιο.

   β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για διάστημα που λειτουργεί ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό συνέχισης λειτουργίας επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από Ε.Δ.

   γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ΛΑΡΚΟ, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η β΄ φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τη διάθεση των μεταλλείων από την εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής προστασίας για το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας».