Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων»

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων»

Με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, να δηλώνει ότι για πρώτη φορά στη χώρα εφαρμόζεται αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, το οποίο έχει εξασφαλίσει την συμφωνία των Διεθνών Οργανισμών και της Κοινωνίας των Πολιτών και την Αντιπολίτευση να καταψηφίζει καταλογίζοντας παραλείψεις και κενά, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων».

Η Σοφία Βούλτεψη, επισήμανε ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης δεν εφαρμόστηκε, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όχι μόνο δεν γνώριζε πόσα ασυνόδευτα παιδιά εξαφανίζονταν, αλλά ούτε πόσα βρίσκονταν στη χώρα με αποτέλεσμα να ζουν εγκαταλειμμένα στην κόλαση της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στα αστυνομικά τμήματα και άστεγα στην ενδοχώρα.

"Αλλά δεν προλάβατε! Και δεν προλάβατε ούτε τον επόμενο χρόνο ως τις εκλογές του 2019. Και τελικά επί πάνω από τέσσερα χρόνια κοιμόσασταν ήσυχοι, ενώ τα παιδιά έπεφταν καθημερινά θύματα της ζοφερής κατάστασης στην οποία τα υποχρεώνατε να ζουν. Δεν προλάβατε από το 2015 ως το 2018 που ψηφίσατε τον νόμο σας και μετά δεν προλάβατε για άλλον έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου σας, ο οποίος έμεινε στα χαρτιά" είπε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπαρέβαλε: "Εμείς, όμως, προλάβαμε. Προλάβαμε να βρούμε τα παιδιά και να τα τοποθετήσουμε σε δομές, να τα βγάλουμε από τα αστυνομικά τμήματα, να αυξήσουμε τις θέσεις φιλοξενίας κατά 1.000, να δημιουργήσουμε τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, που από την 1η Ιανουαρίου ως τις 19 Ιουνίου 2022 έλαβε και ικανοποίησε 2.596 αιτήματα, από τα οποία τα 596 αφορούσαν Ουκρανούς πολίτες. Προλάβαμε να μετεγκαταστήσουμε 1.235 ασυνόδευτα ανήλικα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μέσα στην πανδημία με κλειστά αεροδρόμια και περιορισμένο αριθμό πτήσεων. Προλάβαμε να δημιουργήσουμε με την UNICEF ένα σύστημα άτυπης εκπαίδευσης γέφυρα με την τυπική για την ομαλή μετάβαση των παιδιών στο δημόσιο σχολείο. Η σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε ήταν η καλύτερη σχολική χρονιά για παιδιά πρόσφυγες από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, με πάνω από το 90% των παιδιών να φοιτούν στα σχολεία - ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε ποτέ και χωρίς κοινωνικές εντάσεις".

Καθώς η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου αμφισβήτησε τα λεγόμενα της αρμόδιας υφυπουργού και επέμεινε ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης εξασφάλιζε το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η κα Βούλτεψη καταλόγισε "πανικό" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι φορείς που εξέθεσαν τις απόψεις τους στην Επιτροπή καλωσόρισαν το νομοσχέδιο της ΝΔ και κατέγραψαν την θέση ότι ο προηγούμενος νόμος ήταν μη εφαρμόσιμος, ανάφεραν ότι τώρα δημιουργείται ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο εθνικό σύστημα επιτροπείας βασισμένο στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, εκθείασαν τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, υπογράμμισαν ότι πολλά ζητήματα παρέμεναν αρρύθμιστα είτε ρυθμίζονταν με τρόπο κατακερματισμένο και αποσπασματικό, τόνισαν ότι η έλλειψη της ευελιξίας είχε κατά το παρελθόν αποτρέψει την εφαρμογή του θεσμού, μίλησαν για αξιόπιστη και βιώσιμη λύση, για θετικό βήμα, που προσδίδει διοικητική συνέπεια και συνέχεια σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, είπαν ότι πολλές από τις προτάσεις τους υιοθετήθηκαν και θεωρούν και τελικά χαιρέτισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία μας για την εφαρμογή επί της ουσίας μιας συστηματικής επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

"Βρίσκεστε σε κατάσταση άρνησης της πραγματικότητας. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την πολιτική" είπε και προσέθεσε ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν αντέχει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διαπίστωσε ότι η κατάσταση των ασυνόδευτων στην Ελλάδα ήταν απαράδεκτη, αποφάσισε να αναλάβει δράση και να θέσει τα παιδιά αυτά υπό την προστασία του, δίνοντας εντολή να δημιουργηθεί η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

"Υποστηρίζετε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μα αν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, τότε γιατί, μετά την δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας, τον Μάρτιο του 2020 και κατά την μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης ασυνόδευτων παιδιών που ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες εντοπίσαμε και διασώσαμε 5.500 παιδιά; Γιατί, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ όλα πήγαιναν μια χαρά με το ΕΚΚΑ αφήνατε όλα αυτά τα παιδιά απροστάτευτα στα νησιά, το ένα τρίτο σε επισφαλείς συνθήκες ή αστεγία στην ενδοχώρα και τα υπόλοιπα σε δομές. Αν τα είχατε όλα υπό έλεγχο, τότε γιατί χρειάστηκε να μεταφέρουμε 2.000 ασυνόδευτα που βρίσκονταν στα νησιά και στον Έβρο, εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο; Γιατί τον Σεπτέμβριο του 2020, στη μεγάλη φωτιά της Μόριας, χρειάστηκε να μεταφέρουμε μέσα σε ένα βράδυ τα τελευταία 450 παιδιά που είχαν μείνει εκεί; Και αφού εσείς είστε τόσο φιλεύσπλαχνοι, για ποιον λόγο διατηρούσατε τον επαίσχυντο θεσμό της προστατευτικής φύλαξης και βρήκαμε 331 ασυνόδευτα παιδιά να κατοικούν στα αστυνομικά τμήματα; Εμείς, με το άρθρο 43 του νόμου 4760/2020 καταργήσαμε την προστατευτική φύλαξη. Γιατί δεν είχαν γίνει αυτά πριν; Γιατί δεν είχαν γίνει επί των ημερών σας; Γιατί δεν δημιουργήσατε νέες θέσεις φιλοξενίας, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά;", διερωτήθηκε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Βούλτεψη.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η υφυπουργός έθεσε προς την κ. Φωτίου το ερώτημα: "Είναι δυνατόν να συγκριθεί η δραματική κατάσταση που δημιουργήσατε το 2015 και 2016 με την κατάσταση που παραλάβατε από την κυβέρνηση Σαμαρά; Όταν, λοιπόν, έχουμε μόλις 311 αιτήσεις ασύλου από παιδιά, για ποιον λόγο να είχαμε πάνω από 380 θέσεις φιλοξενίας; Μας περίσσευσαν χρήματα; Συγκρίνεται ο αριθμός 6.245 με το ένα εκατομμύριο που φέρατε, ναι, με τα γενικά σας προσκλητήρια; Συγκρίνονται οι αιτήσεις ασύλου των 311 ασυνόδευτων με τα χιλιάδες πράγματι παιδιά που εσείς αφήνατε να κινδυνεύουν ανά την επικράτεια; Συγκρίνεται το αίσχος της Ειδομένης και η αφόρητη κατάσταση στις ζούγκλες των καταυλισμών με αυτό που παραλάβατε από την κυβέρνηση Σαμαρά και αυτό που βλέπουμε με κυβέρνηση Μητσοτάκη; Και βέβαια, δεν παραδώσατε 2.250 θέσεις φιλοξενίας. Τον Νοέμβριο του 2019 οι θέσεις φιλοξενίας ήταν 1.376. Σήμερα, έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 2.500. Ψέματα και σ' αυτούς τους αριθμούς. Λέτε ότι έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων είχε αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με αυτά που μας παραδώσατε. Και περισσότερο θα έλεγα. Διότι απλά είχατε αφήσει τα παιδιά στους δρόμους και στις ζούγκλες. Πώς μπορούσατε να μας τα παραδώσετε; Εμείς τα βρήκαμε και τα σώσαμε".

Σχετικώς με τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, η κ. Βούλτεψη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για θράσος και είπε ότι των ημερών του έγιναν δύο ναυάγια στο Φαρμακονήσι: Στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 με 34 νεκρούς (ανάμεσά τους τέσσερα βρέφη και ένδεκα παιδιά) και στις 13 Δεκεμβρίου 2015, με 13 νεκρούς από τους οποίους 7 παιδιά. Και ακόμη στις 29 Οκτωβρίου 2015, στον Μόλυβο, είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με 60 νεκρούς.

Ακόμη καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατασκευάζει μια "βορβορώδη επικαιρότητα" και επικαλέστηκε το hashtag «πού είναι τα παιδιά;», που, όπως είπε, δημιούργησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή μια καταγγελία που βρίσκεται υπό διερεύνηση αλλά αφορά το 2017, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ. "Είναι δυνατόν η συγκεκριμένη καταγγελία να αφορά την δική σας περίοδο και τώρα να προβαίνετε σε άθλια υπονοούμενα για εμάς; Και επιτέλους, είναι δυνατόν να ταυτίζετε μια ολόκληρη παράταξη, ένα κόμμα που κυβερνά με την ψήφο του ελληνικού λαού με τους βιαστές; Και δεν μου λέτε; Θυμάστε τον μεγάλο και πολύ Βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ τον οποίο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, έφερε το 2016 και του ανέθεσε την διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ; Δύο χρόνια μετά, το 2018, πρώην συνεργάτες του κατήγγειλαν συστηματικές πράξεις «παρενόχλησης», ταπεινώσεις, προσβολή της αιδούς και εκβιασμούς σεξουαλικού χαρακτήρα. Ο Φαμπρ παραπέμφθηκε σε δίκη και τον περασμένο Απρίλιο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από δικαστήριο της Αμβέρσας. Στη δίκη οι καταγγέλλουσες μίλησαν για φωτογραφίσεις ερωτικού χαρακτήρα μερικές από τις οποίες τελείωναν με ερωτικές πράξεις. Αυτός ο άνθρωπος είχε γίνει δεκτός από τον κ. Τσίπρα. Ιδού και οι φωτογραφίες! Τι πρέπει να πούμε τώρα εμείς; Ότι ο Τσίπρας γνώριζε τις «δραστηριότητες» του Φαμπρ; Εμείς δεν το είπαμε - αντίθετα η καταδίκη του Φαμπρ για πράξεις σεξουαλικής βίας πέρασε εντελώς απαρατήρητη. Παρά το γεγονός ότι τον καιρό που ο Φαμπρ, ελέω ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν ανάμεσά μας είχε ήδη ξεσπάσει σάλος και για την βάναυση συμπεριφορά του απέναντι στα ζώα, όταν πετούσε τρομαγμένες γάτες στον αέρα λέγοντας ότι κάνει τέχνη. Τότε δεν είχατε πει το παραμικρό" είπε η κ. Βούλτεψη.