Βουλγαρία: Εκατοντάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν ενάντια στις περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Βουλγαρία: Εκατοντάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν ενάντια στις περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και υπάλληλοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων διαδήλωσαν σήμερα σε κεντρικές δρόμους της Σόφιας και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα τους που σχεδάζει η κυβέρνηση, με αίτημα τους την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Ρουχμάνα Μπαχβάροβα.

Οι αστυνομικοί – οι μισθοί των οποίων καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών – δεν έχουν το δικαίωμα απεργίας, δεύτερης δουλειάς ή συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα. Ως αντάλλαγμα απαλλάσσονται από τις καταβολές εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Όμως οι αστυνομικοί απειλούν να συνεχίσουν σε καθημερινή βάση τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δεν κατόρθωσαν να οδηγήσουν στην απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2016, που περιλαμβάνει την περικοπή της εφάπαξ πληρωμής συνταξιοδότησης με υπολογισμό τον καθαρό μισθό 10 μηνών.

Τα νέα μέτρα επίσης θα περικόψουν την ετήσια άδεια μετ'' αποδοχών σε 20 από 30 μέρες και θα μειώσουν τις υπερωρίες συγκριτικά με τα χρόνια υπηρεσίας.

«Ξεπέρασαν τα όρια και μας έκρυψαν το σχέδιο τους», δήλωσε ένας αστυνομικός που διαδήλωνε κοντά στο κοινοβούλιο. «Δεν μπορείς απλά να περικόπτεις με χασαπομάχαιρο, χωρίς να προβλέπεις τις συνέπειες», είπε, επισημαίνοντας πως αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα θα οι μηνιαίες απολαβές του θα περικοπούν άνω του 30%.

Τα συνδικάτα των αστυνομικών αναφέρουν πως περισσότερα από 250 μέλη του προσωπικού που υπόκεινται στο υπουργείο Εσωτερικών – ανάμεσα τους και δύο διευθυντές – παραιτήθηκαν τις τελευταίες μέρες και εκατοντάδες σκέφτονται να υποβάλλουν παραίτηση.

«Συζητάμε για να βρούμε την καλύτερη επιλογή σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Μπαχβάροβα, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας πως θα έχει αύριο πρωί έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον υπουργό Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει τους περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα, με 50.000 στην μισθοδοσία του. Ο Γκοράνοφ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 25 εκατομμύρια λέβα (14 εκατομμύρια δολάρια) το χρόνο από τις περικοπές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ