Βοσνία- Σερβία: Συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων

Βοσνία- Σερβία: Συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων

Το Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και η κυβέρνηση της Σερβίας συμφώνησαν ενίσχυση της συνεργασίας και από κοινού προσέλκυση επενδύσεων στην πρώτη κοινή συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σαράγεβο.

Στη συνεδρίαση υπεγράφησαν πέντε διμερείς συμφωνίες και εξετάστηκαν τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, η βελτίωση του δικτύου μεταφορών που συνδέει τη Βοσνία και τη Σερβία, αλλά και επίκαιρα πολιτικά ζητήματα.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι ενέργειες για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Λιουμπόβιγια- Μπράτουνατς και η Σερβία και η Βοσνία να υποβάλουν από κοινού αίτηση για επιχορηγήσεις από το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF).

Σύμφωνα με τα βοσνιακά ΜΜΕ, στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ Βοσνίας και Σερβίας σε περιφερειακά έργα στον τομέα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον συμφωνήθηκε η συγκρότηση διακυβερνητικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία σε συνεργασία με τις οντότητες της Βοσνίας θα καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των εξαγωγών και των εισαγωγών οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού, μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, πρωτόκολλο συνεργασίας για την διαφύλαξη της γέφυρας του Μεχμέτ πασά Σοκόλοβιτς και συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι - Σαράγεβο και του οδικού άξονα Βοσνία-Ερζεγοβίνη- Σάμπατς- Νόβι Σαντ, καθώς και η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας με τη συγκρότηση μεγαλύτερου αριθμού κοινών επιχειρήσεων, η προώθηση των εξαγωγών και η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων.

Η αντιπροσωπεία της Σερβίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγινε δεκτή με τις ανώτατες κρατικές και στρατιωτικές τιμές στο Σαράγεβο έξω από την έδρα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Πριν από την έναρξη της κοινής συνεδρίασης ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, Ντένις Ζβίζντιτς και τον πρόεδρο του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μλάντεν Μπόσιτς. 

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, χθες κατά την άφιξή του στο Σαράγεβο τόνισε ότι αναμένει ότι η κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων θα είναι επιτυχής και βήμα προς τη διασφάλιση καλύτερου μέλλοντος για τους ανθρώπους των δύο χωρών.

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντική η περιφερειακή σταθερότητα και το Βελιγράδι θα κάνει τα πάντα ώστε να διαφυλαχθεί, πρόσθεσε.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς τόνισε ότι θα συζητηθεί και το θέμα των αποζημιώσεων σε τέσσερις δήμους από την πλευρά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που επλήγησαν από πλημμύρες, η αύξηση του εξωτερικού εμπορίου, η άρση των τελωνειακών εμποδίων και η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, προϊόντων και κεφαλαίων.

Η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Σερβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 2013.

Τη διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς πριν από ένα μήνα σε συνάντηση στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ