Βορίδης: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Βορίδης: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες άφησε «ανοιχτό» ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως μπορεί να προκύψει ανάγκη επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες και χαρακτηριστικά τόνισε πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση της δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση».

Χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα θεμιτή διότι όπως είπε είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει την δημόσια υγεία. 

«Έχουμε προφανώς κάνει ότι μπορούσαμε προτού πάμε στο μέτρο αυτό. Υπήρξαν μέτρα περιορισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, μέτρα που δεν επέτρεπαν στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε σημεία συγχρωτισμού, άρα υπήρξαν μια σειρά από μέτρα πριν φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σχολίασε στη συνέχεια.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός πως η κυβέρνηση βάσισε την απόφασή της και την στόχευση στους άνω των 60 σε επιδημιολογικά δεδομένα, αφού όπως είπε η συντριπτική πλειοψηφία, όσων μπήκαν σε ΜΕΘ και των ανθρώπων που κατέληξαν ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.« Άρα και από αυτή την πλευρά είναι ένα μέτρο αναλογικό», δήλωσε.

Εξηγώντας τον λόγο που κυβέρνηση προχώρησε τώρα στο εν λόγω μέτρο, διευκρίνισε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα επιδημιολογικά δεδομένα: «Αν τα πάρεις τα μέτρα γρήγορα τότε πάσχει η αιτιολογία τους. Πρέπει να γεννηθεί η πίεση για να απαντήσω με ένα τέτοιο περιοριστικό μέτρο. Αν το πάρω χωρίς να υπάρχει η πίεση τότε κάποιος θα μου πει γιατί μου επιβάλλεις αυτόν τον περιορισμό;», τόνισε.

Όσον αφορά στην επιβολή του πρόστιμο επισήμανε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένας εύρος στο κόστος τος , ανάλογα με το εισόδημα του καθενός και να γίνει κλιμακωτά,  αλλά εκεί κάποιος θα έπρεπε να κάνει ένα σύνθετο υπολογισμό και δεν μπορούν τα αστυνομικά όργανα να ψάχνουν τα φορολογικά στοιχεία του κάθε ανεμβολίαστους. Γι' αυτό, όπως δήλωσε, ο νομοθέτης στα διοικητικά πρόστιμα βάζει το κατώτατο οριο για να μπορείς να έχεις γρήγορα αποτελέσματα, όπως είναι και ο στόχος  του μέτρου, δηλαδή ο εμβολιασμός.

 Ο κ Βορίδης δήλωσε επίσης ότι οι έλεγχοι στις εκκλησίες γίνονται από τα αρμόδια εκλεκτικά όργανα ενώ τόνισε  οι έλεγχοι στο δημόσιο γίνονται δειγματοληπτικά γιατί δεν  μπορούν να ελεγχθούν καθημερινά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.