Βολιβία: Ρεκόρ σχεδόν 5.000 κρουσμάτων

Βολιβία: Ρεκόρ σχεδόν 5.000 κρουσμάτων

Στη Βολιβία ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη νέο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς η ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε άλλα κράτη της περιφέρειας, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα πως είναι παρούσα στη χώρα των Άνδεων.

Οι Βολιβιανοί βρίσκονται αντιμέτωποι «με τη χειρότερη επιδημιολογική καταιγίδα που έχουμε ζήσει από την αρχή της πανδημίας», τόνισε ο Κάρλος Ουρτάδο, υγειονομικός αξιωματούχος στην επαρχία Σάντα Κρους, που είναι η πολυπληθέστερη και αυτή που δέχεται το χειρότερο πλήγμα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 4.934 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες εν μέσω του τέταρτου κύματος. Το προηγούμενο ρεκόρ (3.179 μολύνσεις) είχε ανακοινωθεί την 25η Μαΐου, κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος.

Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται και στη γειτονική Αργεντινή, που επίσης κατέγραψε χθες ρεκόρ μολύνσεων.

Περίπου το 70% των Βολιβιανών έχει εμβολιαστεί για την COVID-19. Η Λατινική Αμερική καταγράφει πλέον τον υψηλότερο δείκτη εμβολιασμού από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, κάτι που πιθανόν εξηγείται από ότι αρκετές χώρες της περιφέρειας υπέστησαν πολύ βαριά χτυπήματα από την πανδημία.

Από την εκδήλωσή της στη βολιβιανή επικράτεια, οι αρχές έχουν καταγράψει κάπου 19.600 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 580.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.