Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι: Χαιρετίζουν την πρόταση πρωθυπουργού για παρέμβαση στην ενέργεια

Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι: Χαιρετίζουν την πρόταση πρωθυπουργού για παρέμβαση στην ενέργεια

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν πέντε βιομηχανικοί Σύνδεσμοι, οι οποίοι χαιρετίζουν τις προτάσεις του πρωθυπουργού για την ενέργεια και υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές τιμές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδικαιολόγητες.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας τονίζουν ότι η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές του προηγούμενου μήνα.

«Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι ευρώ 80/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα Euro 200/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα ευρώ60/Mwh από το επίπεδο των ευρώ 90/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες. Επομένως, οι τιμές των ευρώ 360/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας», τονίζουν και προσθέτουν:

Η επιδότηση των ευρώ 65 /Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές. Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επομένου έτους. Το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.

Θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης. Οι Σύνδεσμοι μας χαιρετ