Α. Βγενόπουλος: Μου ζητήθηκε να δωροδοκήσω με τη "μέθοδο του βιβλίου"!

Α. Βγενόπουλος: Μου ζητήθηκε να δωροδοκήσω με τη "μέθοδο του βιβλίου"!

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Σκληρές καταγγελίες από τον πρόεδρο του Ομίλου MIG, ο οποίος στρέφεται κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, με μηνυτήρια αναφορά για τα αδικήματα της δωροληψίας και της απόπειρας εκβίασης.

Επίσης κατήγγειλε ότι του ζητήθηκε να δωροδοκήσει με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τοποθετήσει δηλαδή χαρτονομίσματα μέσα σε βιβλίο και να το παραδώσει. Για την ακρίβεια, όπως κατήγγειλε, του ζητήθηκε όχι βιβλίο, αλλά «ολόκληρη βιβλιοθήκη»!

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ. Βγενόπουλος, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται όχι μόνο κατά της Β. Θάνου, αλλά και κατά μίας φίλης της επιχειρηματία, καθώς και κατά άλλων συγγενικών της προσώπων που πιθανόν να εμπλέκονται, και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου-δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής και απόπειρας εκβίασης

Ο κ. Βγενόπουλος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, λέγοντας ότι αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη, σημείωσε ωστόσο ότι σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο στελεχών της MIG, αλλά και την πειθαρχική έρευνα από την κ. Θάνου κατά της κ. Τσατάνη. Εξέφρασε εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι θα κάνει το καθήκον της, προειδοποίησε ωστόσο πως «αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση θα με δείτε σύντομα μπροστά σας».

Ακολούθως ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι με τους επικοινωνιακούς, και όχι μόνον, χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου και της κας Θάνου η Ελληνική Δικαιοσύνη εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου στις πρωτοφανείς και απολύτως κακόπιστες ενέργειες των αξιωματούχων της εναντίον της MIG και των στελεχών της. 

Και όλα αυτά, στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου ως γνωστόν η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές έχουν προσφύγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι η MIG έχει ήδη καταθέσει αίτημα Ασφαλιστικών Μέτρων ενώπιον του ίδιου Διεθνούς Δικαστηρίου, ώστε να διαταχθεί η Κύπρος να απέχει από τις ενέργειες αυτές.

Εν συνεχεία ο κ. Βγενόπουλος παρέθεσε στοιχεία ισχυριζόμενος ότι τα στελέχη της MIG διώκονται από τη Κυπριακή Δικαιοσύνη για ανύπαρκτες χρηματιστηριακές παραβάσεις, ενώ για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης επί προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται και κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο να διατάξει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Αναφορικά με την υπόθεση της έκδοσης των στελεχών της MIG, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα ποινικό αδίκημα στις κινήσεις των κυρίων Μπουλούτα και Φόρου. Τους αποδίδεται η κατηγορία ότι τον Νοέμβριο του 2011, όταν βγήκε το εννιάμηνο και επειδή λίγες εβδομάδες πριν είχε γίνει το PSI, θα έπρεπε να υπάρξει απομείωση στα βιβλία της τράπεζας. Αυτό που έγινε τότε είναι ότι εμφανίστηκε ο κ. Μπουλούτας στο δ.σ. της Λαϊκής και είπε ότι επειδή είναι πρόσφατο το PSI και αφορά σε πολλά εκατομμύρια απομείωση, δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία και πρότεινε να οριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα κάνει εισήγηση και εν συνεχεία, με τα αποτελέσματα του τέλους του έτους και σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές, να υπάρξει η απομείωση της αξίας.

Αυτό δεν μπορεί να παραπέμψει σε ποινικό αδίκημα. Υπάρχουν σχετικές τοποθετήσεις από προέδρους αρχών. Και άλλες τράπεζες στο εξωτερικό έκαναν το ίδιο. «Είναι ανύπαρκτη η υπόθεση», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος. 

Επιπλέον, σημείωσε το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών το οποίο αποφάσισε την έκδοσή τους στην Κύπρο, δεν τήρησε και νομικό προηγούμενο που το ίδιο δημιούργησε δύο μήνες πριν, όταν αποφάσισε την μη έκδοση Ελλήνων διαδηλωτών για ποινικά αδικήματα που είχαν διαπράξει στην Ιταλία (επεισόδια και πρόκληση ζημιών στην Ιταλία), το οποίο απερρίφθη για λόγους αναλογικότητας. «Οι κατηγορίες κατά των δυο στελεχών επιφέρουν ποινές 27 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα μηδέν, αλλά δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας», επισήμανε ο κ. Βγενόπουλος.

Επίσης, για την περίπτωση των Δικαστικών Συμβουλίων του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων ερευνητέων γεγονότων, αντικατεστάθη ο Πρόεδρος που θα εκδίκαζε την υπόθεση Ε. Μπουλούτα, παρότι του είχε αποσταλεί ο φάκελος της δικογραφίας και ήταν προγραμματισμένη η παρουσία του στην υπό συζήτηση υπόθεση. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Βγενόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα, σε πρώτο πρόσωπο, είπε "δεν σας αντιπολιτεύομαι", και τον κάλεσε να απαντήσει στο ερώτημα, αν είναι σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πράγματι αντιπροσωπεύει το νέο και άφθαρτο και αν πράγματι είναι σε θέση να υλοποιήσει όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κάλεσε επίσης τον Α. Τσίπρα "να συνεχίσει τη σωστή μάχη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς" που μαστίζει τη χώρα, να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική διαδικασία και, σε αυτό το πλαίσιο, να πάψει να προσφέρει στήριξη σε αξιωματούχους που βρίσκονται υπό διερεύνηση για τέλεση αδικημάτων.