BBC: Η Ελλάδα περιμένει τους τουρίστες να επιστρέψουν

BBC: Η Ελλάδα περιμένει τους τουρίστες να επιστρέψουν

Σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Ελλάδα – Covid: Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» το BBC αναδεικνύει την καθοριστική σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και σημειώνει ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που θέλουν να «ανοίξουν» τα σύνορά τους για ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid.

Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σημειώνει το άρθρο. Ωστόσο, πολλές χώρες αυτή τη στιγμή απαγορεύουν οι αποθαρρύνουν έντοντα τα ταξίδια, ενώ οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν μπαίνουν σε καραντίνα. Με τα κρούσματα του κορονοϊού να εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη.

Ο Απρίλιος είναι συνήθως η αρχή της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών για τους ιδιοκτήτες σκαφών στις αποβάθρες μαρίνων στην Αθήνα, αλλά ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή λόγω της πανδημίας, σημειώνει το άρθρο.

«Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», δηλώνει στο BBC ο Ευγένιος Θεοδωρίδης του οποίου η ομάδα ενοικιάζει καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική.

«Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα ελπίζει να ανοίξει για τους τουρίστες στα μέσα Μαΐου, αναφέρει το BBC, ωστόσο ο κ. Θεοδωρίδης θεωρεί ότι δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα είναι τότε έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια.

«Καταλαβαίνεται ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας», λέει και προσθέτει: «Πολλά κράτη πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν». Για την ώρα είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσει κανείς οτιδήποτε, σχολιάζει.

Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού φαίνεται να μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει το BBC, πολλά μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων. Στην Ελλάδα ισχύουν ακόμη σκληροί περιορισμοί. Στο κέντρο της Αθήνας τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Μεταξύ των Ελλήνων υπάρχει ένα αίσθημα αυξανόμενης δυσφορία, παρατηρεί το άρθρο και επισημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα ηγείται εκκλήσεων για υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των ξένων επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικά για να κάνουν όλους να «αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς», ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας.

Η ΕΕ συζητά σχέδια για ένα κοινό ψηφιακό πάσο που θα δείχνει εάν οι επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει τεστ ή έχουν αντισώματα, επισημαίνει το άρθρο και σημειώνει ότι ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ένας από αυτούς που υποστηρίζουν σθεναρά το μέτρο. «Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία», έχει δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Bild.