Βατόπουλος: Ύπουλος ο κορονοϊός - Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων

Βατόπουλος: Ύπουλος ο κορονοϊός - Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων

Ο κορονοϊός είναι ύπουλος, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν -το οποίο ωστόσο αποκλείει ο πρωθυπουργός- ο κ. Βατόπουλος είπε ότι ίσως να χρειαστεί σειρά μέτρων.


Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας. Σε περίπτωση που ο κορονοϊός θα είναι ανεξέλεγκτος, θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του. 
Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν περίμενε τόσο εκθετική αύξηση, σημειώνοντας πως οι θάνατοι είναι λιγότεροι από πέρυσι αλλά περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη ενώ το ήδη εξουθενωμένο ΕΣΥ πιέζεται πολύ.

«Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές και οι πολιτευτές απ όλα τα κόμματα να πείσουν τους πολίτες και οι συνδικαλιστές τους εργαζόμενους, όπως κάνει ήδη η εκκλησία. 

Ο ιός, εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, είναι εξαιρετικά επιτυχημένος επιδημιολογικά, γιατί προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε μικρό ποσοστό ανθρώπων, έτσι διασπείρεται εύκολα και δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απλή γριπούλα, είναι ύπουλος, όποτε ο κόσμος δεν τον παίρνει πολύ στα σοβαρά. 

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία εντοπίζεται κυρίως στις σχολικές ηλικίες, εκεί έχουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα. «Τώρα αν φταίει  το σχολείο και έχουμε ενδοσχολική διασπορά... Χρειάζεται εμβολιασμός των μεγαλύτερων» επισήμανε. 

Μαρτυρία ασθενούς: 

Την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, που τον οδήγησε στην εντατική και τελικά του άλλαξε γνώμη για το εμβόλιο περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ο 39χρονος Θανάσης Δρούγκας.

«Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω γιατί θα έκανα το εμβόλιο, για αυτό είμαι εδώ να το φωνάξω, να το πω να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος στη δική μου θέση. Όταν βρεθείς στο κρεβάτι του νοσοκομείου με οξυγόνο… Ήμουν έτοιμος για ΜΕΘ για διασωλήνωση κάθε μέρα οι γιατροί με είχαν σήμερα αύριο (εισαγωγή στη ΜΕΘ) είχα μόνιμη υποστήριξη οξυγόνου, και μόνιμο φόβο ότι δε θα ξαναγυρίσω στην καθημερινότητα να δω την οικογένειά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούγκας. 

«Δεν ήμουν αρνητής, πίστευα ότι θα προλάβω εγώ τον κορωνοϊό, τελικά με πρόλαβε εκείνος. Νόμιζα ότι δε θα νοσήσω ή θα το περάσω σα γριπούλα. Στους αρνητές θέλω να πω το εμβόλιο δε σκοτώνει σώζει ζωές» τόνισε.