Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύει η ρωσική Εκκλησία

Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύει η ρωσική Εκκλησία

Για αγνώμονα συμπεριφορά της ρωσικής Εκκλησίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Ο πρώτος θρόνος της Ορθοδοξίας, όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από μίαν αγνώμονα συμπεριφορά της Εκκλησίας της Ρωσίας προς τη Μητέρα της Εκκλησία. Είμαστε η Μητέρα Εκκλησία διότι εμείς τους δώσαμε τον Χριστιανισμό, εμείς τους δώσαμε τα φώτα, εμείς τους δώσαμε το κυριλλικό αλφάβητο δια του οποίου θελήσαμε να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους, την ταυτότητά τους και αυτοί όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου. Θύμωσαν μαζί μας διότι κάναμε Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας, Γιατί να μην την κάνουμε; », σημείωσε. 

Αναφερόμενος, δε, στο γεγονός ότι δεν μνημονεύεται από την ρωσική Εκκλησία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θύμωσαν και έκοψαν την Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έβγαλαν το όνομά μου από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν, θα έλεγα σκασίλα μου. Εμείς εξακολουθούμε και μνημονεύουμε τον πατριάρχη Κύριλλο όπως παλαιότερα και όταν με ρώτησε ο νέος προκαθήμενος της Ουκρανίας, ο Επιφάνιος, εάν πρέπει να μνημονεύει τον Μόσχας είπα βεβαίως», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Οι σχετικές αναφορές στο βίντεο που ακολουθεί μεταξύ 15:31 - 16:37 και 17:55 - 18:35.