Ban Ki-moon: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατεύονται διαρκώς

Ban Ki-moon: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατεύονται διαρκώς

"Εξακολουθώ να τονίζω την ανάγκη παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε όσους διασώθηκαν, διασφάλισης επαρκών συνθηκών υποδοχής και πρόσβασης σε άσυλο για όσους χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας", ανέφερε με γραπτή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα.

"Τα δικαιώματα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν (τους τόπους τους), πρέπει να προστατεύονται διαρκώς, και σύμφωνα με το νόμο αλλά και στην πράξη" τόνισε ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ (αύριο Σάββατο) θα μεταβεί στη Λέσβο όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, με εθελοντές και τις τοπικές αρχές.

To πρόγραμμα του Ban Ki-Moon στην Ελλάδα

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

Ο γενικός γραμματέας θα συναντηθεί με τον Στέλιο Ζαββό, πρόεδρο της οργάνωσης "Solidarity Now", που χρηματοδοτεί το Κέντρο, με μέλη του ΔΣ της οργάνωσης, με εργαζόμενους και εθελοντές. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας έχει παράσχει, από το 2014 έως σήμερα, δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 40.000 άτομα.

Ο Μπαν Κι-Μουν φτάνει σήμερα στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις σήμερα και αύριο με Έλληνες αξιωματούχους. Η σημερινή του επίσκεψη στο Κέντρο Αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα. Αύριο θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα συνομιλήσει με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες, εθελοντές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ