Ban Ki-moon: Eλπιδοφόρο σήμα για τη Μέση Ανατολή η συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

Ban Ki-moon: Eλπιδοφόρο σήμα για τη Μέση Ανατολή η συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ο οποίος επισκέπτεται το Ισράηλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, χαιρέτισε σήμερα την ισραηλινο-τουρκική συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων, χαρακτηρίζοντάς την "''ένα ελπιδοφόρο σήμα" για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, σε συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρόεδρο.

Ο Μπαν είπε ότι είδε στην ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας "ένα σημαντικό ελπιδοφόρο σήμα για τη σταθερότητα στην περιοχή", έξι χρόνια μετά την ισραηλινή επιδρομή σε ένα τουρκικό σκάφος που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα Τούρκοι.

Από την κατοικία του προέδρου Ρέουβεν Ρίβλιν, ο Μπαν αναφέρθηκε επίσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και στις πρόσφατες φονικές συγκρούσεις στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου, από τις αρχές Οκτωβρίου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι και περίπου 30 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

"Οι επιθέσεις με μαχαίρι, με βόμβες και οι πυροβολισμοί δεν θα καταφέρουν τίποτε γιατί η βία δεν είναι ποτέ λύση", είπε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε και πάλι έκκληση για μια λύση δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού που θα ζουν σε ειρήνη το ένα δίπλα στο άλλο, "μόνη βιώσιμη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση χωρίς τέλος και να πραγματοποιηθούν οι νόμιμες επιθυμίες των δύο λαών".

Επειδή, εκτίμησε ο Μπαν, "σχεδόν 50 χρόνια κατοχής είχαν καταστρεπτικές συνέπειες στη ζωή των Παλαιστινίων, υπονόμευσαν την ελπίδα σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και αυτό δεν διασφάλισε την ασφάλεια των Ισραηλινών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ