Β. Θάνου: Δικαίωμα και υποχρέωσή μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής μου θέσης

Β. Θάνου: Δικαίωμα και υποχρέωσή μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής μου θέσης

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με σημερινή ανακοίνωση της επανέρχεται στο θέμα της μηνύσεως της σε βάρος του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως αναφέρει το protothema. gr .

Κατ'' αρχάς αναφέρει η κυρία Θάνου ότι η δήλωση υπέρ του κ. Τσακυράκη, προσυπογράφεται από ένα πολύ μικρό αριθμό μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας –καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου.

Μάλιστα, η κυρία Θάνου θεωρεί, ότι οι προσυπογράφοντες την δήλωση θα έπρεπε «να συστήσουν στον συνάδελφό τους-συντάκτη των εις βάρος της προσβλητικών και δυσφημιστικών εκφράσεων να αποσύρει από το διαδίκτυο τις φράσεις αυτές, τις οποίες επιμένει να διατηρεί αναρτημένες μέχρι σήμερα και όχι να συστήνουν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αποσύρει την μήνυσή της».

Ακόμη, η κυρία Θάνου με «ιδιαίτερη έκπληξη» διαπιστώνει ότι από το μικρό αυτό αριθμό των καθηγητών υποστηρίζεται ότι «εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει και την ιδιότητα του πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως "αφελής και πολιτικάντης" συνιστούν απλή κριτική».

Όμως, συνεχίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, «περιέργως παραλείπουν να αναφέρουν και το υπόλοιπο τμήμα του εις βάρος της δημοσιεύματος, το οποίο ο μηνυόμενος εξακολουθεί να διατηρεί αναρτημένο μέχρι σήμερα» και το οποίο αναφέρει:

«Η επιστολή της κυρίας Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της».

Και συνεχίζει η κυρία Θάνου: «Είναι δικαίωμα τους, βεβαίως, οι προσυπογράφοντες τη δήλωση να έχουν την άποψη αυτή. Είναι όμως, επίσης δικαίωμα μου να έχω αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι εκφράσεις αυτές προφανώς είναι εξυβριστικές και δυσφημιστικές και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και την δικαστική μου ιδιότητα, και κατά συνέπεια είναι δικαίωμά μου να στρέφομαι δια της νομίμου οδού, κατά του χρησιμοποιούντος εναντίον μου τέτοιες εκφράσεις».

Ασφαλώς, αναφέρει η κυρία Θάνου, «υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασής, αλλά υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο οι δηλούντες φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν».

Ο κ. Τσακυράκης, σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «ενήργησε σε κάθε περίπτωση, καθ΄ υπέρβαση του αντικειμενικά αναγκαίου μέτρου, που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας, χωρίς καμία πρόκληση από μέρους μου και παρότι εγνώριζε, ως καθηγητής του Δικαίου, την έλλειψη της αναγκαιότητας αυτής».

Και καταλήγει η κυρία Θάνου:

«Αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωσή μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής θέσης την οποία έχω την τιμή να κατέχω και συνεπώς δικαιούμαι και υποχρεούμαι να μην ανέχομαι ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια προσβολής του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου έχει υποβάλει μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση σε βάρος του κ. Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο του. Η μήνυση, η οποία μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφορά ανάρτηση του εν λόγω καθηγητή στην προσωπική του ιστοσελίδα, στην οποία σχολίαζε την επιστολή που απέστειλε η κυρία Θάνου, με την ιδιότητά της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, στους προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωση του, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την μηνυτήρια αναφορά της κυρίας Θάνου σε βάρος του κ. Τσακυράκη, εξαιτίας της κριτικής αρθρογραφίας του (επικριτικό σχόλιο) στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Η εν λόγω ανακοίνωση του ΔΣΑ καταλήγει ότι «οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την αντίθεσή της

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε σημερινή ανακοίνωσή της εκφράζει την έκπληξη και την αντίθεσή για τη μήνυση που κατέθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη.

«Αφορμή για την εν λόγω μήνυση ήταν ένα επικριτικό σχόλιο του τελευταίου για επιστολή που απέστειλε η Βασιλική Θάνου, με την ιδιότητά της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, στους προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς, ένα δημόσιο πρόσωπο δικαιούται προστασίας της υπόληψής του, καθώς και δικαιούται να εκφράζει δημόσια την άποψή του», αναφέρει η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Εντούτοις, τα δημόσια πρόσωπα, και μάλιστα αυτά που ασκούν εξουσία, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά στη δημόσια κριτική, όταν αυτή αφορά είτε την άσκηση των καθηκόντων τους είτε, όπως εν προκειμένω, γνώμη που τα ίδια διατύπωσαν με επίκληση της ιδιότητάς τους. Και αυτό, ακόμα και όταν η εν λόγω κριτική είναι οξεία ή ακόμα και ακραία»