B. Obama: Το Ισλαμικό Κράτος θα χάσει

B. Obama: Το Ισλαμικό Κράτος θα χάσει

«Είμαστε όλοι Γάλλοι» δήλωσε, μιλώντας στα γαλλικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του F. Hollande στο Λευκό Οίκο, μετά το τέλος της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στην Ουάσιγκτον.

«Αγαπάμε τους Γάλλους» τόνισε ο κ. Obama και υπενθύμισε ότι το Παρίσι είναι παραδοσιακά ο «παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής» αναφερόμενος τόσο στην Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Γάλλοι προσέφεραν υποστήριξη όσο και στο ότι η Γαλλία έσπευσε στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με το πασίγνωστο σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως το ΙΚ εστίασε τις επιθέσεις του στο πνεύμα της Γαλλίας και κατ' επέκταση σε όλες τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. «Ήταν μια επίθεση στις ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες». Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ήταν παρανοϊκά, ακριβώς όπως αυτά στη Νιγηρία, στο Μάλι, στο Ιράκ, στο Σινάι και σ' όλο τον κόσμο. «Μια μάστιγα που μας αφορά όλους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν «να τους τρομοκρατήσει» οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή στον απόηχο της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς υπηκόους για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Υπ' αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος Obama προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιράζεται και να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Obama.

Έντεκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ο πρόεδρος κ. Obama διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι «ενωμένες» και «αλληλέγγυες» στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά της συριακής αντιπολίτευσης ενισχύει μόνο το καθεστώς του Assad του οποίου η βιαιότητα τροφοδοτεί την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους. Συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο κ. Hollande δήλωσε πως η επίθεση του ΙΚ στη Γαλλία είναι επίθεση σε όλο τον κόσμο.

Ο F. Hollande επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.

Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Γαλλία δεν θα επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

Ο F. Hollande σημείωσε ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Assad από την εξουσία θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.

Μαζί με τον κ. Hollande επανεξέτασαν τη συνεργασία των δύο χωρών και εκτίμησαν πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν πιο πολλά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ώστε να αναχαιτισθεί το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, ο κ. Obama σημείωσε πως οι επιθέσεις της Ρωσίας ενάντια σε αντάρτες που δεν ανήκουν στο ΙΚ, απλώς ενισχύουν το καθεστώς του Assad στη Συρία. Παρότρυνε τη Ρωσία να εστιάσει στην αναχαίτιση του ΙΚ και ώστε να βοηθήσει σε μια ειρηνική μετάβαση μακριά από τον Assad.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ