B. Netanyahu: Δεν θα ανεχθώ τη μετατροπή του Λιβάνου σε τόπο παραγωγής πυραύλων

B. Netanyahu: Δεν θα ανεχθώ τη μετατροπή του Λιβάνου σε τόπο παραγωγής πυραύλων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει» στο Ιράν να μετατρέψει τον Λίβανο «σε ένα τεράστιο τόπο παραγωγής πυραύλων», λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σταματούν να καταγγέλλουν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή γενικότερα και στη Συρία ειδικότερα και τη συμμαχία της Τεχεράνης με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ. Ο Netanyahu μάλιστα κατηγορεί το Ιράν ότι κατασκευάζει στη Συρία και στον Λίβανο, δύο χώρες με τις οποίες συνορεύει το Ισραήλ, εγκαταστάσεις για την παραγωγή πυραύλων.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα ο Netanyahu επεσήμανε ότι θα συζητήσει με τον Putin για «τις ασταμάτητες προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία, κάτι στο οποίο αντιτιθέμεθα σθεναρά και εναντίον του οποίου θα δράσουμε».

«Θα συζητήσουμε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλει το Ιράν να μετατρέψει τον Λίβανο σε έναν τεράστιο τόπο παραγωγής πυραύλων, ένα χώρο για πυραύλους ακριβείας εναντίον του κράτους του Ισραήλ, κάτι που δεν θα ανεχθούμε», τόνισε.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα στη συνέχιση του συντονισμού μεταξύ του ισραηλινού και του ρωσικού στρατού στη Συρία. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015 στηρίζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Bashar al-Assad. Στόχος είναι να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Ronen Manelis κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι δεν ικανοποιείται πλέον απλώς με τη μεταφορά όπλων, χρημάτων και συμβούλων στον Λίβανο, αλλά ότι έχει ανοίξει «νέο υποκατάστημα, το υποκατάστημα του Λιβάνου».

Στην ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε χθες Κυριακή από λιβανέζικους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Manelis κατηγόρησε επίσης τη Χεζμπολάχ ότι προσπαθεί να μετατρέψει τον Λίβανο σε «ιρανικό προτεκτοράτο».

Ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος για όλα τα σενάρια» και «οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μας ισραηλινής επιχείρησης στον νότιο Λίβανο, όπου «το ένα σπίτι στα τρία ή τέσσερα» αποτελεί αποθήκη πυρομαχικών της Χεζμπολάχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP