Β. Κορέα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχθηκε την εξαίρεση 4 πλοίων από τις κυρώσεις

Β. Κορέα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχθηκε την εξαίρεση 4 πλοίων από τις κυρώσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδέχτηκε κινεζικό αίτημα για να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας τέσσερα πλοία, που έχουν επισημανθεί από το διεθνή οργανισμό για συμμετοχή σε λαθρεμπορία όπλων για λογαριασμό της Πιονγκγιάνγκ.

Το αίτημα έγινε δεκτό κατόπιν των διαβεβαιώσεων που παρέσχε η κινεζική πλευρά για μη απασχόληση πληρώματος από τη Βόρειο Κορέα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Στις 16 Μαρτίου, η Κίνα ζήτησε συνδρομή από τις ΗΠΑ προκειμένου τα πλοία να εξαιρεθούν από τη λίστα επιβολής κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ενημερωτικό σήμα που απέστειλε η μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ .

Σύμφωνα με το σχετικό έντυπο που διαθέτει το Reuters, υπογραμμίζεται η ένταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών διπλωματών αναφορικά με το πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Πριν μερικές εβδομάδες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, με τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Ούτε η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ούτε κι η Αμερικανίδα πρέσβης στο διεθνή οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ θέλησαν να σχολιάσουν. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το οποίο εποπτεύει την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων, επίσης, δε σχολίασε τις εξελίξεις.

Η εξαίρεση των τεσσάρων πλοίων από τη λίστα επιβολής κυρώσεων του ΟΗΕ, έχει επιβεβαιωθεί σε δελτίο τύπου και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνουν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ