Β. Αποστόλου: Να είναι σίγουρος ο αγροτικός χώρος ότι θα δώσουμε μάχες

Β. Αποστόλου: Να είναι σίγουρος ο αγροτικός χώρος ότι θα δώσουμε μάχες

Η κυβέρνηση, μεθοδικά, με σεβασμό στους πόρους και κυρίως μέσα από μέτρα και δράσεις που έχουν σχέση με την προγραμματική της προσέγγιση, θα αξιοποιήσει τους πόρους. Να είναι σίγουρος ο αγροτικός χώρος ότι θα δώσουμε μάχες και ότι η αποτελεσματικότητα των πόρων δεν θα αργήσει να φανεί και να υπηρετεί τον αγροτικό χώρο». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η κ. Αραμπατζή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει μία άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με αποτέλεσμα διασφαλισμένοι κοινοτικοί πόροι ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνολικά 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την εθνική συμμετοχή, να μένουν αναπορρόφητοι. «Εξαιτίας της διαχειριστικής σας ανεπάρκειας, στερείτε πολύτιμα κονδύλια από την αγροτική οικονομία, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης, τη στιγμή, βεβαίως, που έχετε φορτώσει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας με φορολογικά και ασφαλιστικά ασήκωτα βάρη», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ απευθυνόμενη στον υπουργό.

Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι αυτήν την ώρα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, με την παραχώρηση του 38% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιφέρεια. Ήδη, έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στις περιφέρειες, έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι μέχρι σήμερα πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σε αυτόν τον μισό χρόνο (σ.σ. το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015) έχουν ανέβει σε ποσοστό απορρόφησης 8,84% και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μιλάμε για 228.000.000 ευρώ κοινοτική συμμετοχή. Η δημόσια δαπάνη είναι 252.000.000 ευρώ». Ταυτόχρονα, έχουν γίνει προκηρύξεις του μέτρου ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στο πλαίσιο της εξισωτικής αποζημίωσης και θα απορροφηθούν 160.000.000 ευρώ εντός της χρονιάς. Ακόμη, ένα κομμάτι από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις θα απορροφηθεί.

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσουμε το 15%, όσον αφορά την απορροφητικότητα. Υπάρχει σε εξέλιξη, ήδη, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει εκδοθεί ΦΕΚ και η υπουργική απόφαση και προχωράει, και από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι 31 Νοεμβρίου καλούνται οι Έλληνες νέοι αγρότες να υποβάλλουν τα αιτήματά τους. Περιμένουν τουλάχιστον 12.000 να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στην τελική επεξεργασία βρίσκεται και το πρόγραμμα που αφορά το LEADER, και «σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, βρισκόμαστε προς το τέλος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων και των αιτημάτων που θα γίνουν αποδεκτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ