Αύξηση 100% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Ανησυχία των ειδικών

Αύξηση 100% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Ανησυχία των ειδικών

Ραγδαία ανατροπή παραουσιάζει η εικόνα που είχε σχημτατιστεί την προηγούμενη εβδομάδα από τις αναλύσεις στα λύματα της Αττικής, καθώς νέες αναλύσεις που διεξήγαγε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 100%. 

Οι αναλύσεις της περασμένης εβδομάδας έδειχναν μια μικρή μείωση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου, ωστόσο η νέα εικόνα που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος δίνει τα στοιχεία για τις συγκεκριμένες αναλύσεις ήταν πολύ συγκρατημένος για την προηγούμενη μείωση, σημειώνοντας πως η πορεία της αποκλιμάκωσης ήταν πάρα πολύ αργή.

«Τώρα έχουμε εκ νέου αύξηση και ξανά αλλάζουν όλα τα δεδομένα», αναφέρει πλέον ο Νίκος Θωμαΐδης.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας οι καθηγητές Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκαναν επίσης λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττικής. Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επεσήμανε ότι ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα, τα στοιχεία δεν δείχνουν αποκλιμάκωση. «Μέσα από τα λύματα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση, ειδικά στην Αττική». 

Όπως είπε για την αύξηση αυτή μπορεί να ευθύνεται οποιοσδήποτε συνωστισμός γίνεται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. «Σε λίγες μέρες θα αποτυπωθούν στα κρούσματα και μετά από 15-20 μέρες θα αποτυπωθούν στις νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Από τη μεριά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας προσέθεσε πως φαίνεται ότι έχουμε επανάκαμψη. «Τα νούμερα επανέρχονται», ανέφερε. Παράλληλα, μιλώντας για τα εμβόλια, ο Ευ. Μανωλόπουλος είπε πως το 40% των ηλικιωμένων δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο για ποιους κάνει το κάθε εμβόλιο», συμπλήρωσε.