Αυξημένα κρούσματα όσων γύρισαν από ευρωπαϊκές χώρες παρά από την Κίνα
ΕΟΔΥ

Αυξημένα κρούσματα όσων γύρισαν από ευρωπαϊκές χώρες παρά από την Κίνα

Περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εμφάνισαν όσοι επέστρεψαν από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με εκείνους από την πόλη Γιουχάν της Κίνας, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες πως οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του ΕΟΔΥ και της 4ης Πανεπιστημιακής Κλινικής Παθολογίας του «Αττικόν», Έλληνες επιβάτες σε πτήσεις επιστροφής στη χώρα από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Τουρκία βρέθηκαν θετικοί στον ιό παρά το γεγονός πως ήταν ασυμπτωματικοί.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως στους επαναπατρισθέντες έγιναν λήψεις δειγμάτων για τον κορονοϊό και προέκυψε πως το 3,6% όσων προέρχονταν από τη Μ. Βρετανία ήταν θετικοί, με τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτούς που προέρχονται από Ισπανία και Τουρκία να είναι στο 6,3%.

Για έλεγχο επιλέχθηκαν τρεις πτήσεις από το Λονδίνο, τρεις πτήσεις από Βαρκελώνη και Μαδρίτη και μία πτήση από την Κωνσταντινούπολη. Όλοι οι επιβάτες, που ελέγχθηκαν συμπλήρωσαν και έγγραφο με δημογραφικά και κλινικά τους στοιχεία, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.

Όσοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, τέθηκαν σε 14ημερη καραντίνα, ενώ για κάποιους επαναπατρισθέντες από Ισπανία και Τουρκία προβλέφθηκε να παραμείνουν σε ξενοδοχείο για κάποιες ημέρες ώστε να αποφευχθεί διασπορά του ιού και να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Οι επαναπατρισθέντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 27 ετών (από 22 έως 40 ετών) και όλοι δεν ανέφεραν κάποιο παθολογικό ή άλλο αναπνευστικό σύμπτωμα κατά την άφιξή τους, εκτός από έναν προερχόμενο από την Ισπανία που είχε υψηλό πυρετό και βήχα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Αυτό, όπως επισημαίνεται, δείχνει το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στις χώρες προέλευσης των επαναπατρισθέντων, με τα περισσότερα κρούσματα να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου.