Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα  μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί έως και την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Τα ​καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 το βράδυ χωρίς μουσική, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι όλοι καθήμενοι μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι. Επιπλέον, αυξάνεται στο 50% η τηλεργασία και μειώνεται η πληρότητα στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα θέτουν σε απαγορευτικό πολυπληθείς συγκεντρώσεις και ξενύχτι στα κέντρα διασκέδασης. Ως εκ τούτου, οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους θα περιοριστούν σε «στενό κύκλο», χωρίς πάρτι μέχρι πρωίας, χωρίς μουσική και όρθιους σε κέντρα και εστίαση και με «αξεσουάρ» τη μάσκα αυξημένης προστασίας. 

Συγκεκριμένα αλλάζει το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση, που θα λειτουργούν έως τις 12 το βράδυ, ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι μειώνεται σε έξι και απαγορεύεται η μουσική. Μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τα καθιερωμένα ρεβεγιόν, οι χώροι εστίασης και τα κέντρα θα λειτουργήσουν κατ' εξαίρεση έως τις 2 τα ξημερώματα. 

Επιπλέον, στα μέτρα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό 50%.

Αναλυτικά τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ:

  • Λειτουργία καταστημάτων διασκέδασης/εστίασης έως τις 24:00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις απαγορεύσεις.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες
  • Απαγόρευση μουσικής
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή ή υψηλής προστασίας μάσκα σε περιπτώσεις συγχρωτισμού
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

pdf

Τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Στην ΚΥΑ τονίζονται αρχικά τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία