Αυστριακό ΥΠΕΣ: Τα σύνορα της «Βαλκανικής οδού» έκλεισαν για πάντα

Αυστριακό ΥΠΕΣ: Τα σύνορα της «Βαλκανικής οδού» έκλεισαν για πάντα

Η «Βαλκανική οδός» της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιο πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα, είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner στην γερμανική εφημερίδα Die Welt σήμερα.

Χθες η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα», είπε η Mikl-Leitner στην εφημερίδα.

Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε η Mikl-Leitner, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ'' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.

«Διερωτώμαι αν έχουμε σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στην θάλασσα»

Εξαιρετικά επικριτική εμφανίστηκε η Johanna Mikl-Leitner απέναντι στο σχέδιο συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο για την Ευρώπη να πετάξει τις αξίες της στην θάλασσα.

"Είμαι εξαιρετικά επικριτική. Το βρίσκω ανησυχητικό ότι η Τουρκία θέτει υπό εποπτεία μια εφημερίδα που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών", σημείωσε η υπουργός πριν από την έναρξη σήμερα συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

"Διερωτώμαι πραγματικά αν έχουμε ακόμη σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στην θάλασσα", πρόσθεσε η κ. Mikl-Leitner, η οποία έκανε τις δηλώσεις αυτές στον αυστριακό δημόσιο ραδιοσταθμό Ο1.

Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν λαθραία στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται για καθέναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία να μεταφέρει έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία στην ΕΕ.

Όμως η Άγκυρα αξιώνει επίσης επιπρόσθετη βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2018, την εξαίρεση από το καθεστώς χορήγησης βίζας ήδη από τα τέλη Ιουνίου των πολιτών της που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και να ανοίξουν γρήγορα πέντε νέα κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά την πολιτική για τις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζες) "υπάρχουν ακόμη πολλά κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν και δεν πρέπει να γίνει εξαίρεση για την Τουρκία", σημείωσε επίσης η κ. Mikl-Leitner.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το σχέδιο αυτό συμφωνίας, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου.

Εξάλλου και οι Ευρωβουλευτές επέκριναν χθες έντονα την κατ''αρχήν συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, κατηγορώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι "υποχώρησαν στον εκβιασμό" του Τούρκου προέδρου T. Erdogan.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα