Αυστρία: Υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά παράλογη η συζήτηση για τον Nord Stream 2

Αυστρία: Υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά παράλογη η συζήτηση για τον Nord Stream 2

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις εικασίες που θέλουν τη χώρα του απρόθυμη να συμμετάσχει στις σχεδιαζόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία. Δηλώνει ωστόσο αντίθετος στην συμπερίληψη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στις κυρώσεις.

«Αν είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε κυρώσεις; Ναι. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ενιαία απάντηση και η Αυστρία θα είναι μέρος αυτής της συναίνεσης», δηλώνει ο κ. Σάλενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Politico και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει «τεράστια δυνατότητα οικονομικής πίεσης και δεν πρέπει να διστάσει να τη χρησιμοποιήσει».

Τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνει το περιοδικό, ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Αυστρία είχε συνταχθεί με την Ουγγαρία στην προσπάθεια να «νερώσει» τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ανεξαρτήτως των αντιπαραθέσεων για τις λεπτομέρειες του πακέτου, κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Αυστρία στηρίζει τις σοβαρές κυρώσεις, υπογραμμίζει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου υφίσταται άμεσες συνέπειες από την ουκρανική κρίση. «Η Βιέννη βρίσκεται πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι στα δυτικά σύνορα της Αυστρίας. Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζει παράλογη τη συζήτηση να συμπεριληφθεί ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 στο πακέτο των κυρώσεων, καθώς, όπως εξηγεί, ο αγωγός δεν είναι καν λειτουργικός. «Κάποια φορά το συνέκρινα με ένα αυτοκίνητο χωρίς μηχανή. Δεν μπορεί καν να λειτουργήσει», δηλώνει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Το να το συζητούμε δημοσίως, σαν να ήταν κεντρικό στοιχείο ενός αξιόπιστου πακέτου κυρώσεων, δεν έχει λογικά για μένα κανένα νόημα». Ταυτόχρονα ο κ. Σάλενμπεργκ παραδέχεται ότι «το να δώσουν οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές την τεχνική άδεια λειτουργίας για τον αγωγό θα ήταν αδιανόητο, αν φτάσουμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η αυστριακή πετρελαϊκή OMV, ένας από τους εταίρους της ρωσικής Gazprom στο εγχείρημα του Nord Stream 2, ανήκει κατά 31% στο αυστριακό κράτος. Επιπλέον, η Αυστρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, ενώ η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά για την αυστριακή Raiffeisen Bank, με συνολική έκθεση ύψους 22.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το τελικό πακέτο κυρώσεων, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αναφέρει ότι βρίσκονται σε «πολύ προχωρημένο στάδιο», διευκρινίζοντας ότι «τίποτα δεν εξαιρείται» και τονίζοντας ότι «υπάρχει ισχυρή συναίνεση» μεταξύ των εταίρων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση, πρέπει να δοθεί και σαφής, ενιαία και ισχυρή απάντηση από τη Δύση», τονίζει και στη συνέντευξή του στο Politico αναφέρει ότι «είναι απλώς αδιανόητο για οποιονδήποτε στις μέρες μας να θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τανκς και πυραύλους για να επανασχεδιάσει σύνορα». Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σάλενμπεργκ επισκέφθηκε το Κίεβο και την περιοχή Ντονμπάς από κοινού με τους ομολόγους του της Τσεχίας και της Σλοβακίας, προκειμένου, όπως είπε, «να καταδείξει ότι η περιοχή προσφέρει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία».

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών πάντως τονίζει στο Politico ότι δεν θεωρεί χαμένες τις διπλωματικές προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης. «Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διπλωματικής λύσης. Δεν έχω ακόμη πειστεί ότι έχουμε φθάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή», καταλήγει.