Αυστρία: Στις 80 χιλιάδες ανήλθαν οι αιτήσεις ασύλου το 2015

Αυστρία: Στις 80 χιλιάδες ανήλθαν οι αιτήσεις ασύλου το 2015

Πλησιάζοντας το τέλος της χρονιάς συγκεκριμενοποιείται πλέον ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εφέτος στην Αυστρία για χορήγηση ασύλου, και ο οποίος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, ανέρχεται σε 80.470, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Νοεμβρίου 2015.

Στο ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υποβληθεί 23.860 αιτήσεις, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός μόλις άγγιζε τις 15.000. Συγκριτικά δε σε βάθος χρόνου, οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία μεταξύ 1999 και 2014 είχαν ανέλθει στις 329.651, δηλαδή εφέτος, μέσα σε έντεκα μήνες ζήτησαν άσυλο το 1/4 όσων είχαν ζητήσει την προηγούμενη δεκαπενταετία.

Το πόσο ισχυρή συνεχίζει να είναι η προσφυγική ροή μέσα στους χειμερινούς μήνες, φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις προηγούμενες οκτώ εβδομάδες: μέσα σε αυτή την περίοδο υποβάλλονταν κατά μέσο όρο την εβδομάδα 2.850 αιτήσεις, ώστε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, έως τα τέλη Δεκεμβρίου ο αριθμός των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί στη διάρκεια όλης της χρονιάς να κυμανθεί μεταξύ 90.000 και 95.000.

Στην πρώτη θέση εκείνων που έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση χορήγησης ασύλου στην Αυστρία βρίσκονται οι Αφγανοί, ακολουθούμενοι από τους Σύρους, ενώ στην τρίτη θέση είναι οι πολίτες από το Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των προσφύγων που από τις αρχές Σεπτεμβρίου έφθασαν στην Αυστρία ανέρχεται σε 600.000, με τη συντριπτική πλειονότητα από αυτούς να έχουν μόνον διέλθει από τη χώρα, συνεχίζοντας κυρίως για τη Γερμανία, αλλά και τη Σουηδία, ως χώρες τελικού προορισμού τους.

Για τους 600.000 πρόσφυγες που έφθασαν έως σήμερα στην Αυστρία από τις 5 Σεπτεμβρίου -που θεωρείται ενδεικτική ημερομηνία για την έναρξη της μαζικής προσφυγικής ροής- μερίμνησαν πολλές δεκάδες χιλιάδες εθελοντές Αυστριακοί πολίτες, μαζί με αυστριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ