Αυστρία: Αντεγκλήσεις στη Βουλή για το σκάνδαλο διαφθοράς

Αυστρία: Αντεγκλήσεις στη Βουλή για το σκάνδαλο διαφθοράς

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αυστρία στον απόηχο της παραίτησης του συντηρητικού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς. Η συνεδρίαση του αυστριακού κοινοβουλίου στη Βιένη την Τρίτη σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις μεταξύ του διαδόχου του και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.
 
Ο διάδοχός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που ανήκει επίσης στο Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), υπερασπίστηκε τον κ. Κουρτς, όμως οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) απαίτησαν ο νέος καγκελάριος να προχωρήσει σε καθαρή ρήξη με τον μηχανισμό εξουσίας του προκατόχου του.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ τόνισε ότι «όποιος ακολουθεί τυφλά δεν μπορεί να ηγείται» ενώ αξίωσε ο κ. Σάλενμπεργκ να απομακρύνει όλους τους συνεργάτες του προκατόχου του, τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διαφθορά. Ο κ. Σάλενμπεργκ δεν αναφέρθηκε στο κοινοβούλιο για την έρευνα σε βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ούτε ανακοίνωσε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.

Νωρίτερα, ο κ. Σάλενμπεργκ υπογράμμισε την προσήλωσή του στην ΕΕ, στην προσπάθειά του να συνεφέρει τον κυβερνητικό συνασπισμό, να ξεπεράσει το σκάνδαλο. Σε θέματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού ως τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει «το κεντρικό πλαίσιο αναφοράς και πολιτικός μοχλός αποφασιστικής σημασίας» για την κυβέρνησή του, είπε αναγγέλλοντας πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με εισαγγελείς που διενεργούν έρευνα για το σκάνδαλο, μεταξύ του 2016 και του 2018 «πόροι του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον» και συγκεκριμένα την προώθηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ανερχόμενου αστέρα της αυστριακής συντηρητικής παράταξης.

Εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έχει τεθεί υπό κράτηση, μετέδωσε το δημόσιο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, αφού μπόρεσε να επιβεβαιώσει πληροφορία στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα χθες η εφημερίδα Der Standard. Φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην παραγωγή ευνοϊκών και χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων για το ÖVP και προσωπικά για τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που προσέλκυε συχνά την προσοχή των Βρυξελλών εξαιτίας επικρίσεών του για αρκετές αποφάσεις της ΕΕ, ειδικά ως προς τη μετανάστευση, στην οποία τήρησε εξαιρετικά σκληρή γραμμή, παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Επέλεξε τον κ. Σάλενμπεργκ, διπλωμάτη επί σειρά ετών, ως τον διάδοχό του.

Ο 35χρονος πρώην καγκελάριος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, είπε πως παραιτείται για να σωθεί η κυβερνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος-Πρασίνων. Οι Πράσινοι, παρά τη σθεναρή αντίσταση του ÖVP, αξίωσαν την αποχώρηση του κ. Κουρτς. Το σκάνδαλο καταφέρνει πλήγμα στη δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία αδιαλείπτως από το 1987.

Κατά τα ευρήματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης σε δείγμα 1.526 Αυστριακών που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Kronen Zeitung, το 26% των εκλογέων θα ψήφιζε ÖVP εάν ο κ. Κουρτς παρέμενε επικεφαλής της παράταξης και οι εκλογές διεξάγονταν χθες. Οι συντηρητικοί προσέλκυαν ως την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 30% των προθέσεων ψήφου. Όμως το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί και οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν πλέον περίπου ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου.