Ατσαλάκης: Η Όμικρον έρχεται επιθετικά - Να περιοριστούν οι επαφές σε κλειστούς χώρους

Ατσαλάκης: Η Όμικρον έρχεται επιθετικά - Να περιοριστούν οι επαφές σε κλειστούς χώρους

Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται είναι επιθετική, όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης, προτείνοντας μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της.

«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπει φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επεσήμανε δε ότι το κύμα της Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών».

Καλό μέτρο το τέστινγκ ενόψει ρεβεγιόν

 

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό τέστινγκ ενόψει του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, τόνισε ότι  είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα, όπως ανέφερε.

Τόνισε ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα επιμένεις.«Στα τρία προηγούμενα κύματα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί, ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.