Αθρόες συλλήψεις και κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο

Αθρόες συλλήψεις και κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, χθες, στο Βέλγιο, ως ύποπτοι για συμμετοχή στις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έσπειραν τον τρόμο στην γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ της Παρασκευής. Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι αυξάνει το επίπεδο συναγερμού στην ύψιστη βαθμίδα για γεγονότα στα οποία μετέχει πλήθος ανθρώπων, όπως αθλητικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Στις εκδηλώσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις προς ενίσχυση της αστυνομίας.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του βελγικού συμβουλίου ασφαλείας. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Βελγίου δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών δείχνουν να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι και του Βελγίου.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες στην φτωχοσυνοικία των Βρυξελλών, Μολενμπέκ, όπου ζουν κυρίως μετανάστες στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι από το Μαρόκο και την Τουρκία. Η συγκεκριμένη συνοικία συνδέθηκε φέτος με δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλύ Εμπντό», στο εβραϊκό παντοπωλείο, αλλά και στην επίθεση στο τρένο «Thalys», η οποία απετράπη.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι. Όπως είναι γνωστό, δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν», δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε χθες ότι ένα αυτοκίνητο που νοικιάστηκε στο Βέλγιο συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι αυτό το είχε νοικιάσει ένας Γάλλος που ζει στις Βρυξέλλες και ότι οι αρχές το σταμάτησαν νωρίς χθες στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο Μολέν προσέθεσε ότι οι τρεις συλληφθέντες από την βελγική αστυνομία δεν ήταν «γνωστοί στις γαλλικές αρχές».

Στο Παρίσι πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για την άφιξη των βομβιστών με ένα αυτοκίνητο που είχε βελγικές πινακίδες.

«Το Βέλγιο είναι κατά κάποιον τρόπο η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, ενώ ένας άλλος, ο Ραφαέλο Παντούτσι, του Royal United Services Institut του Λονδίνου σημείωσε: «Τα δίκτυα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου έχουν πολύ στενούς δεσμούς εδώ και καιρό». Ο Βέλγος πρωθυπουργός απήντησε ότι «το Βέλγιο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι μια μικρή χώρα που η τοποθεσία της ευνοεί την μετακίνηση ανθρώπων με εχθρικές προθέσεις», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος και ο κεντροδεξιός συνασπισμός του που κυβερνά τη χώρα, αντιμετωπίζει το θέμα.