Άρση lockdown με κανόνες μέχρι τα Χριστούγεννα - Σταδιακό άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστίασης

Άρση lockdown με κανόνες μέχρι τα Χριστούγεννα - Σταδιακό άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστίασης

Τη σταδιακή άρση του locdown μέχρι τα Χριστούγεννα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως κάθε βήμα θα γίνει με κανόνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση, ενώ στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια.

«Υπάρχει σχεδιασμός η εστίαση να ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα, με κανόνες και ωράριο», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΙ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση, ενώ στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια.

«Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν μέχρι τις γιορτές», όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που πρόσθεσε: «Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και την άρση του lockdown».

«Όπως έχει δείξει και η εμπειρία του Μαϊου, τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν συνδέονται με υπερμετάδοση. Είναι πιο εύκολη η επιτήρηση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σχετικά με το εμβόλιο δήλωσε: «Αυτή τη φορά έχουμε ένα πολύ θετικό στοιχείο στα χέρια μας, τα εμβόλια. Είναι περισσότερες από μια εταιρείες κι αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξα. Θα έχουμε τη δυνατότητα με τα 25 εκατ. εμβόλια που έχουμε ήδη προαγοράσει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021».