Αρχές Απριλίου τα πρώτα 10 εκατ. στα φαρμακεία - 30 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά
Self tests

Αρχές Απριλίου τα πρώτα 10 εκατ. στα φαρμακεία - 30 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά

Τα πρώτα 10 εκατ. self tests αναμένεται να βρίσκονται στα φαρμακεία στις αρχές Απριλίου, ενώ ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών με τη συμμετοχή 30 εταιρείων. 

Οι εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο είναι οι εξής: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis,  ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF
Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Σημειώνεται πως η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων test από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η διάθεση μέσω φαρμακείων των self test με προτεραιότητα σε άτομα έως 67 ετών. Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά σε εβδομαδιαία βάση για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που συνδέονται με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα δικαστήρια, η ναυτιλία όπως έκανε σαφές ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, περιγράφοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό ως προς το self testing.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών, ενώ η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση του self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το μέτρο είναι προαιρετικό για τις μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού αλλά υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός εβδομάδας, όπως και η έκδοση των σχετικών πρωτοκόλλων.