Αργεντινή: Κατάσταση συναγερμού λόγω Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών

Αργεντινή: Κατάσταση συναγερμού λόγω Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών

Οι διωκτικές αρχές της Αργεντινής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού σήμερα καθώς το Μπουένος Άιρες ενημερώθηκε πως ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ενδέχεται να βρίσκεται σε μια νότια, ορεινή περιοχή της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Σέρχιο Μπέρνι.

Ο Γκουσμάν, ο πλέον καταζητούμενος βαρόνος των ναρκωτικών παγκοσμίως, απέδρασε τον Ιούλιο από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό, χάρη σε μια υπόγεια στοά που διανοίχθηκε ως το κελί του—η εξέλιξη αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Έκτοτε εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό από τις μεξικανικές αρχές για τη σύλληψη του Γκουσμάν, του επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ της πολιτείας Σιναλόα, που έχει εισαγάγει λαθραία κοκαΐνη, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ κι έχει εμπλακεί σε αιματηρούς πολέμους για εδάφη με άλλες μεξικανικές συμμορίες.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ο Ελ Τσάπο προσπάθησε να περάσει τα σύνορα Χιλής-Αργεντινής» στην περιοχή της Παταγονίας, ανέφερε ο Μπέρνι σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

«Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, ενεργοποιήσαμε όλους τους μηχανισμούς ασφαλείας και θέσαμε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μας στην Παταγονία σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια πηγή στην κυβέρνηση της Χιλής η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «από το μεσημέρι η κυβέρνηση λαμβάνει και συγκεντρώνει πληροφορίες για το θέμα».

Τον Αύγουστο, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει πως η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ο Γκουσμάν συνεχίζει να βρίσκεται στο έδαφος του Μεξικού.

Ο αρχικακοποιός είχε γλιτώσει μόλις από μια προσπάθεια σύλληψής του στο βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού τον Οκτώβριο και είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο και στο πόδι, όπως είχε ανακοινώσει η μεξικανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Η απόδραση του Γκουσμάν ενέτεινε την πίεση στον Πένια Νιέτο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, την ώρα που ο μεξικανός ηγέτης πασχίζει να ξεπεράσει μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται ο ίδιος, η σύζυγός του και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ