Αποζημίωση 180 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο στον Σάφα για το Σκαραμαγκά

Αποζημίωση 180 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο στον Σάφα για το Σκαραμαγκά

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το ποσό των 180 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο στον γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία του Privinvest για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC), που ναι μεν δεν δικαιώνει τον κ. Σάφα ο οποίος και διεκδικούσε από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εντούτοις η εταιρεία του έχει λαμβάνειν, ποσό της τάξης περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό, πηγές της ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι τα ποσά θα συμψηφιστούν με τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που διεκδικεί το Δημόσιο από την Prininvest, ιδιοκτήτρια εταιρεία των ναυπηγείων, στο πλαίσιο ανάκτησης των παράνομων, όπως έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η απόφαση ανοίγει το δρόμο στην ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτηση υπαγωγής της εταιρείας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να πουληθούν ως δύο ανεξάρτητα ναυπηγεία, το εμπορικό και το στρατιωτικό τμήμα.

Το ερώτημα φυσικά είναι πότε θα καταστήσει το Δημόσιο άμεσα απαιτητό το σύνολο των ποσών που έχουν χαρακτηρισθεί ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, πόσο καιρό θα πάρει ο συμψηφισμός, και ποιες εμπλοκές μπορεί να προκύψουν στη πορεία. Έτερο ερώτημα που είναι και το σημαντικότερο, αφορά τις πιθανότητες απομάκρυνσης του Σάφα από τα ναυπηγεία, και κατά πόσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, δίχως εκείνος πρώτα να αποζημιωθεί.

Δικαιωμένη πάντως από μην απόφαση της Διαιτησίας δεν δηλώνει μόνο η ελληνική πλευρά, αλλά και εκείνη του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Privinvest δηλώνει ότι "με την έκδοση της απόφασης του ICC δικαιωνόμαστε", προσθέτοντας ότι "το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. και όχι 180 εκατ.), πλέον  περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει το Δημόσιο υπέρ των Ναυπηγείων μας".

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, "είναι προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην μεταγενέστερη διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε οψίμως το Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους κατά του Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος".