Αποστροφή και καταδίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό του εργαζόμενου της ΣΤΑΣΥ - Κοντά στην ταυτοποίηση η ΕΛΑΣ

Αποστροφή και καταδίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό του εργαζόμενου της ΣΤΑΣΥ - Κοντά στην ταυτοποίηση η ΕΛΑΣ

Έντονη αποδοκιμασία από όλους τους φορείς  και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού ενός εργαζομένου της ΣΤΑΣΥ το μεσημέρι της Τετάρτης από νεαρούς αρνητές μάσκας μέσα σε σταθμό του μετρό. Τόσο στελέχη της επιχείρησης όσο και ο πολιτικός κόσμος καταδικάζουν την επίθεση και ζητούν τη σύλληψη των δραστών.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της διαδρομής από την Ανθούπολη προς την Ομόνοια, ένας εργαζόμενος ζήτησε από δύο νεαρούς επιβάτες να φορέσουν τη μάσκα τους και είπε σε έναν εξ αυτών να κατεβάσει τα πόδια του από το κάθισμα. Οι δύο νεαροί αρχικά επιτέθηκαν φραστικά στον υπεύθυνο σταθμού της ΣΤΑΣΥ, ενώ στη συνέχεια και αφού αυτός αποβιβάστηκε στην Ομόνοια τον ακολούθησαν και στην αποβάθρα του σταθμού τον γρονθοκόπησαν με βιαιότητα, τον χτύπησαν με κλωτσιές και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός του.

Πολύ κοντά στην ταυτοποίηση και σύλληψη των δύο ατόμων

Τα πρόσωπα των δύο ατόμων που ξυλοκόπησαν βάναυσα σταθμάρχη του μετρό, χθες το μεσημέρι, στην αποβάθρα του σταθμού της Ομόνοιας, έχουν καταγραφεί καθαρά από κάμερες ασφαλείας και, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η ταυτοποίηση και σύλληψή τους.

Οι έρευνες της ΕΛΑΣ εστιάζονται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και ήδη υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία στη διάθεσή της. 

Σε ανακοίνωση του τo υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «δυο νεαροί, φέρθηκαν σαν κτήνη στον σταθμάρχη του μετρό της Ομόνοιας. Σε παρατήρηση ότι δεν φορούν μάσκα, τον έφτυσαν, τον έβρισαν και τον χτύπησαν αποτρόπαια. Είναι στο νοσοκομείο. Θα συλληφθούν. Θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε ότι η πράξη αυτή είναι «πραγματικά αδιανόητη» προσθέτοντας ότι δεν είναι «μαγκιά» να μην φοράς μάσκα και πολύ περισσότερο δεν είναι «μαγκιά» να ασκείς βία.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός, σε ανάρτηση του στο Facebook, έγραψε: «Ένας άνθρωπος βρίσκεται στο νοσοκομείο επειδή έκανε υπεύθυνα τη δουλειά του και προστάτευσε τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στη δημοκρατική κοινωνία μας. H σημερινή πρωτοφανής επίθεση δύο ατόμων σε εργαζόμενο στο Μετρό που τους ζήτησε να φορέσουν μάσκα, είναι πραγματικά αδιανόητη. Δεν είναι «μαγκιά» να μην φοράς μάσκα και πολύ περισσότερο δεν είναι “μαγκιά” να ασκείς βία».

Το πρωί της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με μήνυμα του στο Twitter, δήλωσε ότι άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη του Μετρό από αρνητές της μάσκας «προκαλεί σοκ».

«Είμαστε δίπλα σε όλους εκείνους που καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Η βία δεν γίνεται ανεκτή!», προσθέτει.

«Η επίθεση που έγινε στον σταθμάρχη της ΣΤΑΣΥ στην Ομόνοια έγινε σε έναν πολίτη της χώρας». Αυτό υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.), Νικόλαος Χαιρέτας, ο οποίος αναφέρει ότι η υπόδειξη προς τους αρνητές της μάσκας, που καθόντουσαν χθες το μεσημέρι στο συρμό του μετρό Ανθούπολη - Ομόνοια όπως στο… σαλόνι του σπιτιού τους.

«Το συμβάν έλαβε χώρα όταν πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία (σ.σ. ο σταθμάρχης της Ομόνοιας)», εξηγεί ο κ. Χαιρέτας. «Φαντάζομαι πολλοί πολίτες, και πολύ περισσότερο το προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ., θα είχαν προχωρήσει στην ανάλογη σύσταση-παρατήρηση προς τους νεαρούς», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ., που ανέφερε κι ένα περιστατικό περίπου πριν τρεις μήνες, όπου υπάλληλος της ΣΤΑ.ΣΥ. προθυμοποιήθηκε να σταματήσει έναν καυγά μεταξύ επιβατών του μετρό, αλλά τελικά βρήκε τον μπελά του. Ο υπάλληλος χτυπήθηκε, πήγε στο νοσοκομείο και νοσηλεύθηκε.

Η ίδια η ΣΤΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη βίαιη επίθεση και αναφέρει ότι ο εργαζόμενος- υπεύθυνος σταθμού της εταιρείας δέχθηκε επίθεση την ώρα που μετέβαινε στο χώρο εργασίας του το μεσημέρι. Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι θα συνδράμει στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την αποτροπή στο μέλλον ανάλογων βίαιων περιστατικών κατά εργαζομένων της, ενώ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί σε όλους τους πολίτες το αίσθημα σεβασμού απέναντι στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στα μέσα μεταφοράς.

Την επίθεση σχολίασε και ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος, Πρόεδρος Συνδικάτου Σταθμαρχών, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται να σκεφτόμαστε ότι πάμε στις δουλειές και φοβόμαστε μήπως δεν γυρίσουμε», Όπως εξήγησε, «οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι» στο θύμα. «Υπάρχει ανησυχία σε όλο το εργατικό δυναμικό», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργόπουλος, κατήγγειλε ότι έχει επανειλημμένα ζητηθεί περισσότερο αστυνόμευση στις αποβάθρες, καθώς είναι ελλιπής. Όπως είπε, ναι μεν υπάρχει αλλά είναι σε κάποιους σταθμούς και κάποιες ώρες. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι θα φέρει τους δράστες στη δικαιοσύνη.