Αποπέμπεται ο πρωθυπουργός του Πακιστάν λόγω Panama Papers

Αποπέμπεται ο πρωθυπουργός του Πακιστάν λόγω Panama Papers

Την αποπομπή του πρωθυπουργού Nawaz Sharif διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, καθώς κρίθηκε ακατάλληλος για τα καθήκοντά του και διατάχθηκε ποινική έρευνα κατά του ίδιου και κατά της οικογένειάς του. 

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ο N. Sharif «παραιτήθηκε», παρότι έχει «σοβαρές επιφυλάξεις» για τη δικαστική διαδικασία.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μια κίνηση-έκπληξη, το δικαστήριο απέπεμψε επίσης τον υπουργό Οικονομικών Ishaq Dar, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του N. Sharif. 

Η απομάκρυνση διατάχθηκε κατόπιν ειδικής έρευνας σχετικά με την περιουσία της οικογένειάς του, η οποία άρχισε πέρυσι μετά τη διαρροή των «Panama Papers». Οι ερευνητές συμπέραναν πως τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Sharif – που περιελάμβαναν πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο που ελέγχονταν από offshore εταιρείες – δεν δικαιολογούνται και διέταξε ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην ανακοίνωσή του, το Δικαστήριο τόνισε πως ο πλούτος και η συμπεριφορά του N. Sharif δεν συνάδουν με τις αρετές που θα πρέπει να επιδεικνύει ένας πολιτικός και βουλευτής.

Το κόμμα του N. Sharif, Muslim League-Nawaz (PML-N), που διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αναμένεται να διορίσει νέο πρωθυπουργό που θα αναλάβει τα καθήκοντα έως τις εκλογές το επόμενο καλοκαίρι. 

Η αποπομπή προκάλεσε νέα πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν, έπειτα από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας, ενώ προκαλεί ερωτήματα για την εύθραυστη δημοκρατία στη χώρα, καθώς κανένας πρωθυπουργός δεν έχει διατελέσει ολόκληρη τη θητεία του έπειτα από την ανεξαρτησία του κράτους το 1947. 

Διαβάστε Περισσότερα