Αποκαλύφθηκαν... κατά λάθος οι τιμές των εμβολίων που αγόρασε η ΕΕ

Αποκαλύφθηκαν... κατά λάθος οι τιμές των εμβολίων που αγόρασε η ΕΕ

Η Υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου Εβα Ντε Μπλέεκερ με tweet της προχώρησε στην αποκάλυψη των τιμών που αγόρασε η ΕΕ τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρότι το ζήτημα αυτό είχε χαρακτηριστεί ως "συμφωνίες εμπιστευτικότητας" απο την Επιτροπή.

Σύμφωνα λοιπόν με το "στιγμιότυπο οθόνης" που δημοσίευσε η βελγική ιστοσελίδα HLN, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 ευρώ και 14,69 ευρώ (18 δολάρια) για κάθε εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ

Johnson & Johnson,6,94 ευρώ (8,50 δολάρια)

Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ

BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ

CureVac: 10 ευρώ

Moderna: 14,69 ευρώ (18 ευρώ)

Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια έναντι 279 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico που δημοσίευσε το θέμα.

Η Υπουργός είπε ότι η δημοσίευση των τιμών ήταν "ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας της" και υποστήριξε ότι δεν θα τεθεί λόγω αυτού σε κίνδυνο η πρόσβαση του Βελγίου στα εμβόλια.

Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της υγείας ζητούν εδώ μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν την τσέπη των φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές και ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη Novavax χθες, καθώς οι χώρες θα υποβάλουν τις παραγγελίες τους ξεχωριστά για κάθε εμβόλιο.

Η απάντηση της Κομισιόν

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει συμφωνήσει για την αγορά εμβολίων είναι σημαντικοί, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Nτε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά με την ανάρτηση της Βελγίδας υφυπουργού.

«Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι' αυτή την περίπτωση» σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας ότι « Ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι».

«Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται» επισήμανε.