Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος - Αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών
Προανακριτική

Αποχώρησε ο Παπαγγελόπουλος - Αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση της προανακριτικής Επιτροπής ο Δ.Παπαγγελόπουλος, αρνούμενος να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών. Με επιχείρημα αφενός ότι δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες που ο ίδιος είχε προτείνει, αφετέρου ότι δεν έγινε η κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από την προανακριτική.

Να σημειωθεί ότι επί έξι ημέρες κατέθετε σε αυτήν, δίχως διακοπή και δίχως να δεχθεί ερωτήσεις, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Σύμφωνα με αυτήν, μόλις ολοκλήρωνε την εισήγησή του, τότε όπως συμβαίνει με τους υπόπτους και τους μάρτυρες, θα ξεκινούσε και η διαδικασία των ερωτήσεων.

NΔ: Το «κεντρικό μαγαζί» επέβαλε στο «παραμάγαζο» Ρασπούτιν την αποχώρηση

Κύκλοι της ΝΔ αποδίδουν την στάση του να αποχωρήσει στην δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται μπροστά στις νέες αποκαλύψεις σε βάρος του, παρ' ότι κατά τις ίδιες πηγές μέχρι και χθες, ο ίδιος εφέρετο να συναινεί στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι), προκειμένου μετά να αρχίσει η διαδικασία των ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή.

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρουν: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε τη μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο. Λάμβανε έγγραφα απο την αρχή, εξετάστηκαν σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες. Και μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το "κεντρικό μαγαζί" υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο "παραμάγαζο" την αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά.

Ακόμα και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για τη διαδικασία ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή. Προφανώς υπό τον φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδα του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

Μιλώντας μετά την αποχώρησή του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι δεν είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή. «Είπαν μιλάω 4 μέρες. 14 θα μπορούσα. Επί 6 μήνες έρχονταν εδώ άνθρωποι», σημείωσε εκτιμώντας ότι τον φίμωσαν γιατί «τους πονάγανε αυτά που έλεγα κι αυτά που έχω να πω. Υποστήριξε, δε, ότι δεν αποχώρησε αλλά κατήγγειλε πως δεν θέλει να συμπράξει στην παρανομία, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα τον εξοντώσουν. 

Από την πλευρά του ο συνήγορος του, Δημήτρης Τσοβόλας ισχυρίστηκε ότι είχε ζήτησαν από την επιτροπή να τους ενημερώσει αν αποδέχεται έστω και ένα αίτημα για την κλήση κάποιου μάρτυρα. « Αποσυρθήκαμε και μόλις επιστρέψαμε μας είπαν ότι δεν δέχονται κανένα. Μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου δεν κλήθηκε κανένας ουσιώδης μάρτυρας», είπε και προσέθεσε ότι θεωρεί προ ειλημμένη την απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Μίλησε, παράλληλα, για σχέδιο της ΝΔ το οποίο εξυφάνθηκε πριν πολύ καιρό με καθοδηγητές συγκεκριμένους βουλευτές. 

Η διαδικασία

Μετά από την αποχώρηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πλέον τα μέλη της Επιτροπής μπαίνουν στο τελικό στάδιο, αυτό της συγγραφής του πορίσματος. Ήδη ο πρόεδρος της επιτροπής, Γ. Μπούγας ζήτησε παράταση των εργασιών μέχρι τις 15 Ιουλίου, προκειμένου όλα τα κόμματα να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο. Να σημειωθεί ότι σε επόμενο στάδιο το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση, από την στιγμή που πιθανότατα θα προτείνεται η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.