Απόδραση σε νησιά και εξοχικά μετά την άρση του lockdown

Απόδραση σε νησιά και εξοχικά μετά την άρση του lockdown

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων έφερε αύξηση των εκδρομέων που μετά από αρκετούς μήνες μπορούν πλέον να ταξιδέψουν εκτός Αττικής. Σαν αποτέλεσμα η κίνηση τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στις εθνικές οδούς. Το όριο πληρότητας των πλοίων αυξήθηκε από σήμερα στο 85% σε όσα έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Σχεδόν 40.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια της Αττικής από το πρωί.


Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά με αφορμή το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά. Ο υπουργός ανέφερε ότι 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Τόνισε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση και τα νέα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του υπογραμμίζοντας ότι αυτό «είναι κάτι πολύ σημαντικό».
 


Ο Γ. Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ώστε να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές καλοκαίρι ενώ κάλεσε πληρώματα και επιβάτες να τηρήσουν με απόλυτη συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα.

Απόδραση και δια ξηράς

Σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν από τις 6:00 έως τις 18:00 από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής.

Ειδικότερα, από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

  • είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,
  • είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,
  • είτε rapid test 24 ωρών,
  • είτε self-test 24 ωρών,
  • είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.