Απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ - Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ - Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα Πέμπτη ολόκληρη η χώρα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας από τις 10 το πρωί κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Συμμετέχουν ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, καθώς και εργατικά σωματεία και ενώσεις. Στην πορεία Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης. 

Μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν επίσης η Άννα Βαγενά, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο Νίκος Παππάς και άλλα στελέχη του κόμματος.

Α. Τσίπρας: Θα έρθουμε να ανατρέψουμε τις ρυθμίσεις

«Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για χάρη μιας μικρής  ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν νωρίτερα ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειώνεται ότι στην απεργία συμμετέχουν όλες οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, καθώς και οι ομοσπονδίες των γιατρών, των υγειονομικών, των δικαστικών υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών.

Με προσωπικό ασφαλείας λόγω της απεργιακής κινητοποίησης λειτουργούν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, καθώς και το ΕΚΑΒ. Από τον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετέχουν λογιστές, φαρμακοποιοί, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, καθώς και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων.

Δ. Κουτσούμπας: Καταδικασμένο το νομοσχέδιο στις συνειδήσεις

Την αυλαία των προσυγκεντρώσεων άνοιξε το ΠΑΜΕ στην Κάνιγγος και στην Ομόνοια. «Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μην ζήσουν ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λίγο μετά, στο κέντρο της Αθήνας με αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ έφτασε και η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. «Μαζί με τον κόσμο της εργασίας είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Σημειώνεται ότι λόγω της 24ωρης απεργίας, ακινητοποιημένα είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή το Μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Επίσης ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Σε αρκετά σημεία του κέντρου της Αθήνας παρατηρήθηκαν μποτιλιαρίσματα, λόγω των κλειστών δρόμων.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

«Αυτό το νομοσχέδιο θα καταλήξει στα σκουπίδια», φώναζαν μέλη του ΠΑΜΕ στην πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαδήλωσαν κρατώντας πανό και πλακάτ.