Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει τρίμηνο από τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων θα μπαίνουν σταδιακά στην πλατφόρμα και μέχρι τα ξημερώματα αναμένεται να έχει ανοίξει για όλους.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω. Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί τρεις μήνες κι όχι έξι μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε ο Μ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

«Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε», σημείωσε.

Πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τρίτης δόσης
 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες 2 Δεκεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 14.501.310 εμβολιασμοί (94.598 περισσότεροι σε σχέση με την Τετάρτη), ενώ με τουλάχιστον μία δόση είχαν εμβολιαστεί 7.078.911 (15.948 περισσότεροι σε σχέση με την Τετάρτη).

Μέχρι χθες, 6.631.183 είχαν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού τους, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και 1.505.456 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (68.066 περισσότεροι από την Τετάρτη).