Ανοιχτή επιστολή στον D. Trump, από υποστηρικτές του J. Assange ώστε να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του

Ανοιχτή επιστολή στον D. Trump, από υποστηρικτές του J. Assange ώστε να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του

O Edward Snowden και πάνω από 600 ακόμα επιφανείς προσωπικότητες απέστειλαν τη Δευτέρα ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, με αίτημα να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange.  

Όπως μεταδίδει το cnbc, ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή, βρίσκεται και ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Edward Snowden, πρώην υπάλληλος της NSA που είχε διαρρεύσει απόρρητα έγγραφα της, καθώς και εκατοντάδες ακτιβιστές, δικηγόροι και κυβερνητικοί υπάλληλοι που υποστηρίζουν ότι η δίωξη του WikiLeaks και οποιουδήποτε μέλους του, είναι «απειλή ενάντια στην ελεύθερη δημοσιογραφία».

«Εάν το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καταδικάσει έναν εκδότη για την δημοσιογραφική του δουλειά, θα μπορεί να ποινικοποιηθεί όλη η ελεύθερη δημοσιογραφία», υποστηρίζουν οι συντάκτες τις επιστολής.  

Παρότι ο D. Trump είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι είναι θαυμαστής του WikiLeaks – την οργάνωση δηλαδή, η οποία διέρρευσε τα email της Ηillary Clinton – μέλη της κυβερνήσεως του έχουν βάλει τον J. Assange στο στόχαστρο.

Ο Γενικός εισαγγελέας Jeff Sessions, δήλωσε πριν από λίγους μήνες ότι η σύλληψη του J. Assange αποτελεί «προτεραιότητα», ενώ ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται εδώ και χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

«Πρόκειται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, και ήδη το κάνουμε, για οποιαδήποτε διαρροή. Το θέμα έχει ξεφύγει πέρα από οτιδήποτε έχω ξαναδεί. Έχουμε στη διάθεσή μας επαγγελματίες που εργάζονται για τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, οι οποίοι είναι σοκαρισμένοι από τον αριθμό των διαρροών, ενώ το περιεχόμενο ορισμένων είναι ιδιαίτερα σοβαρό», είχε υποστηρίξει ο Sessions.

«Καλούμε εσένα, ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, να βάλεις τέλος στην έρευνα του ανώτατου δικαστηρίου για το WikiLeaks, καθώς και να άρεις τις κατηγορίες εναντίων των μελών του» αναφέρουν απευθυνόμενοι προς τον D. Trump οι υποστηρικτές του J. Assange στην επιστολή, προσθέτοντας ακόμα ότι:

«Ο ελεύθερος και πολυφωνικός τύπος ήταν αυτός που σου παρείχε τη πλατφόρμα πάνω στην οποία έκανες την προεκλογική σου εκστρατεία. Για να υπερασπιστείς έναν πραγματικά ελεύθερο Τύπο, προϋποθέτει ότι θα είναι ελεύθερος από τον φόβο, και υπέρμαχος της στήριξης των δημοσιογράφων παντού. Γιατί η απειλή που αντιμετωπίζει πλέον το WikiLeaks – και όλοι οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι – είναι ένα βήμα προς τον σκοταδισμό».