Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς εφήβων 15 - 17 ετών

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς εφήβων 15 - 17 ετών

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων από 15 έως και 17 ετών,  ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι θα προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους κηδεμόνες τους. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πλέον πέναλτι έξι ημερών, όπως ισχύει σήμερα.

Τόνισε ότι υπάρχουν καθημερινά ραντεβού για την επόμενη μέρα όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson και είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος αυτός ίσως μειωθεί τις επόμενες ημέρες ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει ακόμα και την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του ραντεβού εμβόλιο της Pfizer.

Ο εμβολιασμός φρενάρει το επιδημιολογικό φορτίο και τις μεταλλάξεις του ιού επισήμανε από την πλευρά της στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν ως εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων.

Παράλληλα, τόνισε πως ο εμβολιασμός «φρενάρει και αναστέλλει την δημιουργία και άλλων μεταλλάξεων» ενώ σε ποσοστό πάνω από 90% αποτρέπει τη βαριά νόσηση και νοσηλεία ενώ σε μικρότερο βαθμό το γεγονός να κολλήσει κάποιος.

Η Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας. Συνέχισε αναφέροντας πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μια δόση εμβολίου και κάλεσε τον κόσμο να μην καθυστερήσει να την πραγματοποιήσει. 

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε πως αρκετοί δεν εμβολιάζονται καθ' ότι περιμένουν το φάρμακο. Όμως, τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο σκεύασμα αποτελεσματικό, ενώ αναφέρεται στις επιφυλάξεις των χιλιάδων εμβολιασμένων για θέματα γονιμότητας ή θηλασμού, διαβεβαιώνοντας ότι δεν συντρέχει κίνδυνος.

Τόνισε πως πολλοί δεν εμβολιάζονται επειδή και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν χωρίς όμως να σκέφτονται πως το 99% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και διευκρίνισε ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς.

Ακόμα υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, ενώ υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα το εμβόλιο.

Τέλος, όσον αφορά τους λόγους που δεν εμβολιάζονται, ανέφερε ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων, τους οποίους και αποκάλεσε «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 έκανε σαφές πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό μπορεί να είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Βέβαια, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και μετάδοσης σε μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στη νόσο.