Ανεμβολίαστοι: Διπλό τεστ για εργαζόμενους - Πώς θα εισέρχονται σε τράπεζες, δημόσιο, εστίαση και λιανεμπόριο

Ανεμβολίαστοι: Διπλό τεστ για εργαζόμενους - Πώς θα εισέρχονται σε τράπεζες, δημόσιο, εστίαση και λιανεμπόριο

Την υποχρεωτικότητα διεξαγωγής rapid τεστ στους ανεμβολίαστους για την προσέλευση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, λιανεμπόριο  ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την αντιμετώπιση του νέου κύματος πανδημίας. 

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και χώρους λατρείας πρέπει να προσέρχονται με δύο εργαστηριακά τεστ εβδομαδιαίως (rapid ή PCR) με δικό τους κόστος.

Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση τεστ εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.

Παράλληλα ​​​​ αναβαθμίζονται οι ποινές στις επιχειρήσεις, δε θα υπάρξει καμία ανοχή, κυρίως στους αμιγείς χώρους. Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ενώ διπλασιάζονται οι ποινές με 10.000 πρόστιμο και δεκαπέντε ημέρες αναστολής λειτουργίας. 

Απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Όπλο ο εμβολιασμός»

«Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.

«Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.

Μίλησε για επέκταση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις, καθώς και για αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχει περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση τους.

Ζαούτης: Αποτελεσματικό το εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους
 

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλους να εμβολιαστούν.

Ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα. Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα», όπως είπε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

«Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τι στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε ότι είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσο αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Ζαούτης έκλεισε την τοποθέτησή του καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και γι' αυτούς που έχει περάσει το εξάμηνο από την δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση.